Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stravičan slučaj zlostavljanja

Ministarstvo o slučaju pretučene djevojčice: "Ravnatelj je smijenjen. Dijete nije trebalo biti vraćeno obitelji"

Aktualno Galerija Josip Aladrović Josip Aladrović Foto: DNEVNIK.hr +0 Josip Aladrović Galerija 1/2 >>
Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović komentirao je slučaj pretučene dvogodišnje djevojčice koji je zgrozio Hrvatsku.

Ministar Aladrović rekao je kako kao otac i ministar izražava žaljenje i nada se oporavku djevojčice te dodao da je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška i službeno smijenjen te je imenovana vršiteljica dužnosti.

Pročitajte i ovo Strava u Vrbovcu - 2 Strava kod Vrbovca Obitelj zlostavljala petoricu muškaraca s mentalnim teškoćama: Tukli ih remenom, izgladnjivali i tjerali na prisilni rad Provjereno: žrtva obiteljskog nasilja - 1 Donosi Provjereno Žene progovorile o strahotama koje su proživjele u sigurnoj kući: "Nekoliko sam puta pomislila - bolje da sam trpjela batine nego što sam ovamo došla"

"Mi smo u izmjene zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije. Priznajem da imamo strukturne probleme, ali ćemo iz riješiti", rekao je. 

Napomenuo je i da je "jedan od izazova" i vrlo disperziran sustav centara za socijalnu skrb u Hrvatskoj. Stoga će se, najavio je, poslovanje centara centralizirati kako bi se dobilo bolje i kvalitetnije upravljanje, veća standardizacija poslova i kako bi se, uvjeren je, izbjegli slučajevi poput novogradiškog.

"Duboko smo svjesni svih izazova, ali s njima ćemo se nositi kvalitetno te ćemo ih prevladati", rekao je Aladrović. 

Na konferenciiji je istaknuto kako je obitelj bila u tretmanu te je djevojčica zbog rizika bila izdvojena iz nje. 

"Utvrđeno je da dijete nije trebalo biti vraćeno obitelji, stvorilo je emotivnu vezu s udomiteljima", rekla je Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić.

Ministar je poručio kako nije znao da je ravnatelj centra već jednom bio smijenjen. U utorak u Centar dolazi stručni tim ministarstva te se očekuju rezultati stručnog nadzora. 

"Radnici u sustavu socijalne skrbi rade posao od značaja za stabilnost društva i moramo biti svjesni njihove odgovornosti, ali i sankcionirati sve neodgovornosti", rekao je Aladrović. 

Zbog ovog slučaja Upravno vijeće Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška smijenilo je ravnatelja toga Centra Branka Medunića na hitno sazvanoj sjednici temeljem zaključka upravnog nadzora. Nova v.d. ravnateljica je Marija Jugović, dosadašnja pravnica u Centru za socijalnu skrb Slavonski Brod. Izabrana je jednoglasno na online sjednici.

Pretučena djevojčica je i dalje u kritičnom stanju, potvrdio je jutros za DNEVNIK.hr ravnatelj Klaićeve Goran Roić, a roditelji su privedeni na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene