Dok se Hrvatska sprema ugostiti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, iz Banja Luke - Hrvatskoj stiže neobična prozivka. Milorad Dodik traži da Hrvatska prizna genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu. Reakcije na ovakve izjave su izostale, no, ne i na Vučićev dolazak, čiji detalji i protokol posjeta - još nisu poznati.

Galerija


Milorad Dodik, iz Drakulića kraj Banja Luke, gdje je odao počast žrtvama u Drugom svjetskom ratu, proziva Hrvatsku za genocid.

Vezani članci U Beogradu održan mirni prosvjed \"Jedan od pet miliona\" (Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL) U Beogradu još jedan prosvjed protiv vlasti: "Nužno je da se građani Srbije oslobode pritiska pod kojim žive" Željko Komšić (Foto: AFP) Izjavama izazvao burne reakcije: ''Srbiji ne može prijetiti nitko, a posebno ne jedan nemoćni Željko Komšić"

''Ono što očekujemo od suvremene države Hrvatske je da prizna genocid i holokaust koji je počinjen nad Srbima u Drugom svjetskom ratu. I to je ono što ne možete zaobići i s ovog mjesta da ne mislite na taj način. Komunizam je učinio da su stradanja Srba stradanja žrtava fašizma jer je projekt hrvatske države, NDH tog vremena bio da se pobiju Srbi, i oni su to revnosno radili'', rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Reakcija domaće politike na ove izjave nema. Ali ih ne nedostaje na posjet Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

''Ne podržavam poziv koji je gospodinu Vučiću upućen. To je osoba koja je izravno sudjelovala u huškačkim izjavama i govorima na okupiranom teritoriju Republike Hrvatske'', rekao je Bojan Glavašević, saborski zastupnik SDP-a.

I za to se, zamjeraju mu, nikad nije ispričao. A velikosprske pretenzije, pokazivao je, i nakon bombardiranja Beograda.

''Hoćemo samo ono što je naše, srpsko, a to jesu i taj Karlobag i Ogulin i Karlovac i Virovitica i sve te srpske zemlje. I to moraju da znaju'', rekao je Aleksandar Vučić '90-ih

Za bivšeg šefa diplomacije, predsjednica je opravdano preuzela rizik pozvavši Vučića u Zagreb.

''Ona je rekla s ovim zapravo da ne možemo dopustiti da Beograd bude taj koji definira teren gdje će se igrati utakmica i na taj način oblikovati odnosi između Hrvatske i Srbije'', kazao je Davor Ivo Stier, politički tajnik HDZ-a u Dnevniku Nove TV.

No od susreta Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović, nema puno očekivanja u SDP-u.

''Ona Vučiću osim jednog dobrog ručka ne može staviti apsolutno ništa. Od posjeta jedino koristi ima Aleksandar Vučić koji mora EU pokazati kako je eto pomirljiv'', smatra Glavašević.

Iako je otvorenih pitanja mnogo. Nestali u domovinskom ratu,ali i prava 57 000 Hrvata u Srbiji. Susret predsjednika bit će tako svega nekoliko tjedana nakon susreta međuvladinog odbora čija je zadaća brinuti o pravima manjina. Susret nakon tri godine stanke donio je zaključke.

''Predstavnička zastupljenost na svim razinama je ključan zahtjev hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i rješavanjem tog otvorenog pitanja otvorio bi se prostor za rješavanje niza drugih pitanja'', rekao je Milan Bošnjak iz Ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

Srpskoj manjini u Hrvatskoj upravo je Srbija dala dva milijuna eura za kulturne centre u Kninu i Vukovaru. No, hoće li to biti tema razgovora sa Srbima u Hrvatskoj nije poznato.

Osim što će se sresti s hrvatskom predsjednicom, sam Aleksandar Vučić, rekao je da će se sresti sa Srbima u Hrvatskoj, no, osim datuma dolaska, nijedan drugi detalj njegova dolaska, za sada, nije poznat. Kao ni hoće li i gdje boraviti izvan Zagreba, što se nije moglo doznati ni od političkih predstavnika Srba u Hrvatskoj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr