Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Davor Ivo Stier: "Pozivom Aleksandra Vučića u Zagreb Predsjednica je riskirala, ali..."

Davor Ivo Stier (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Davor Ivo Stier (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Davor Ivo Stier (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Davor Ivo Stier (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Davor Ivo Stier (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Galerija 1/2 >>
Gost Dnevnika Nove TV je bivši ministar vanjskih poslova i politički tajnik HDZ-a Davor Ivo Stier

Gospodine Stier, jedan od prioriteta vanjske politike Svete stolice su i procesi u BiH. Vidite li sutrašnji susret i u tom kontekstu?

Pročitajte i ovo Siniša Hajdaš Dončić u Dnevniku Nove TV - 2 Gost DNevnika Nove TV Hajdaš Dončić o aferi koja trese državu: "Nepojmljivo mi je da strateška kompanija dopusti da direktori maznu pare" Slika nije dostupna od 19:15 Bakir Izetbegović večeras u Dnevniku Nove TV o stanju u Bosni i Hercegovini

Sasvim sigurno će u središtu susreta biti govora o situaciji na Bliskom istoku, Siriji, o položaju kršćana. Naravno da je moguće spominjanje situacije u Bosni i Hercegovini jer je Sveta stolica zabrinuta za situaciju, za položaj Hrvata, jer to je ujedno i pitanje opstanka katolika u Bosni i Hercegovini.

Vijeće Europe, čiji ste član, donijelo je rezoluciju u kojoj poziva ne izmjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Bošnjački član predsjedništva Bakir Izetbegović tvrdi da je cilj prijedloga Hrvatskog narodnog sabora da što više predstavnika samo iz Hercegovine uđe u dom naroda?

Optuživalo se i Hrvatski sabor da uvijek želi izborni zakon koji bi im omogućio izbor kandidata HDZ-a, BiH. Međutim, upravo je suprotno. Ako vi osigurate da kada Hrvat izađe na izbore bude siguran da će uvijek biti izabran legitiman predstavnik naroda, onda će se možda i odlučiti za neke druge političke opcije. To će tek otvoriti prostor za pluralizam i demokraciju. Svatko tko želi dobro Bosni i Hercegovini trebao bi to podržati.

Davor Ivo Stier (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Davor Ivo Stier (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Kako gledate na zajednički odlazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Bakira Izetbegovića turskom predsjedniku?

To je dio aktivnosti Turske u takozvanoj "neotomanskoj" politici gdje želi jačati svoju prisutnost na Balkanu, na jugoistoku Europe, pa tako treba gledati i ovaj posjet.

Za manje od deset dana srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić dolazi u Zagreb. Je li ovo dobar trenutak?

Mislim da je tu predsjednica preuzela određeni rizik, ali opravdano. Trebalo je promijeniti kako se definira teren gdje se igra utakmica i po kojim pravilima. Ona je ovim potezom rekla da ne možemo dopusti da Beograd može biti taj koji će definirati teren na kojem se igra utakmica i na taj način oblikovati odnos između Srbije i Hrvatske. Srbija je to pokušavala napraviti od 1945. godine. Sjetite se samo što je radio Kos početkom 90-ih, pa i sada s ovom izložbom UN-u, na način da veže hrvatski narod uz ustaštvo, fašizam itd. Predsjednica je s ovim potezom rekla kako ćemo mi određivati teren, da idemo rješavati one goruće probleme koji su u dobrom dijelu i posljedica politike Slobodana Miloševića agresije na Hrvatsku. Mislim da to treba biti ključ ovog susreta i početak rješavanja tih pitanja.

Kako ocjenjujete različite stavove predsjednice i ministarstva vanjskih poslova oko Vučićeva dolaska?

Više puta smo mogli vidjeti dva različita pristupa, no sadržajno mislim da nema velikih razlika. Premijer Plenković je govorio apropro ove izložbe u New Yorku da se nećemo dati uvući u tu diskusiju o drugom svjetskom ratu, jer mi smo se prema tome očitovali. Vrijeme je sada da rješavamo ove probleme koji su danas na dnevnom redu. Mislim, da i način na koji je predsjednica ovo postavila, pozivom Vučića da dođe u Zagreb, pokazuje kako sadržajno tu nema velikih razlika.

Je li moguće nakon susreta u Zagrebu riješiti status hrvatske manjine u Srbiji i hoće li se barem započeti razgovori oko kompleksne teme nestalih u Domovinskom ratu?

Nadamo se da će ovaj kanal komunikacije pridonijeti tomu. U krajnjoj liniji, položaj hrvatske manjine i drugih manjina u Srbi je i dio poglavlja 23. u pregovorima između Srbije i Europske unije i bez ispunjavanja tog mjerila, to poglavlje se ne može zatvoriti. Čak i nakon zatvaranja, Hrvatski sabor će trebati ratificirati ugovor o pristupanju Srbije Europskoj Uniji. Prema tome, sve to treba imati u vidu i početi već sada rješavati probleme, a znamo da postoji još dosta problema vezanih uz položaj manjina.

Nezaobilazno je i pitanje graničnog spora sa Slovenijom. Postoji li uopće s ove pozicije model po kojem bi Hrvatska i Slovenija pitanje granice definirale bilateralno?

Nema alternative bilateralnom razgovoru i dogovoru. Mi, kao što znate, smo izašli iz arbitraže zato što je Slovenija kršila arbitražni sporazum, ali čak i ti arbitri su rekli da se mora doći do bilateralnog razgovora i dogovora u implementaciji između Zagreba i Ljubljane. Prema tome, logika bilateralnog dogovora je tu i nema nikakve druge alternative.

Kako izaći iz začaranog kruga akcije i reakcije? Stječe se dojam da je slovenska vlada stalno tri koraka ispred hrvatske.

Ne znam koliko koraka, no čini mi se da se Ljubljana vrti u krug. Ono ključno zbog čega je išla blokirati Hrvatsku u pregovorima i sve ostalo što je slijedilo je bilo da dobije teritorijalno kontakt s otvorenim morem. To nije dobila čak ni s ovom arbitražom, a izgubila je puno u međunarodnom ugledu, stoga mislim da je vrijeme za bilateralni dogovor.

Hvala vam na razgovoru.

Hvala vama.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene