Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODRŽANA SJEDNICA SENATA

Prorektor Sveučilišta u Zagrebu o isključivanju novinara s predstavljanja kandidata za rektora: "Mislim da je ovo jedna uobičajena praksa..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije početka sjednice Senata novinarima su izjave dali kandidat za rektora Damir Bakić, profesor Gvozden Srećko Flego i dekanica Filozofskoga fakulteta Vlasta Vlahović-Štetić.

Na zagrebačkom Sveučilištu održana je sjednica Senata na kojoj su dvojica kandidata za novog rektora - profesor s matematičkog odsjeka PMF-a Damir Bakić i aktualni rektor Damir Boras predstavili svoje programe za vođenje Sveučilišta u sljedeće četiri godine.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Borba protiv lex AP Sve više organizacija protiv Plenkovićeva plana: "Ovim zakonom žele ušutkati novinare" Ivan Malenica Aktualne teme Problem s ovrhama sve je veći, što čini Vlada? ''Vidjet ćemo postoji li potreba da se mijenja zakon''

Unatoč apelu novinarskih redakcija, a kasnije i ministrice Blaženke Divjak da se sjednica otvori za javnost, to nije učinjeno. Sjednica je trajala dva i pol sata, nakon čega je održana konferencija za novinare na kojoj nije bilo kandidata, već samo prorektor Miljenko Šimpraga. Evo što je rekao na pitanje zašto novinari nisu mogli na sjednicu.

"Što se tiče šire javnosti, ja mislim da je ovo bila neka uobičajena praksa, dakle, poslije senata su se davala uvijek i prilika javnosti da budu obaviješteni o tome kako i na koji način je dobio izbore", kazao je Šimpraga.

Prije početka sjednice Senata novinarima su izjave dali kandidat za rektora Damir Bakić, profesor Gvozden Srećko Flego i dekanica Filozofskoga fakulteta Vlasta Vlahović-Štetić.

"Odlučit će spremnost Senata da izglasa promjene", odgovorio je Bakić novinarima na pitanje hoće li kvaliteta programa odlučiti tko će biti rektor zagrebačkoga Sveučilišta. Smatra i da kvaliteta programa neće odlučiti o izboru.

"Nisam ni obaviješten o konferenciji za novinare"

Na pitanje jesu li ljudi koji čuvaju ulaz na Sveučilište zaštitari, Bakićev odgovor bio je kako vjeruje da su to djelatnici sveučilišnih službi. Dodao je kako mu nije drago vidjeti takav prizor jer je rekao da su novinari mogli prisustvovati sjednici Senata. Dodao je kako zna da je, po završetku sjednice Senata, sazvana konferencija za novinare, ali da kao kandidat nije o tome obaviješten službeno.

Bakić je novinarsko pitanje - "znači li to da je sve već gotovo" - komentirao riječima "nipošto, mislim da je to samo u skladu s odlukom uprave da novinari ne budu na predstavljanju programa". Pozitivno je odgovorio na novinarsko pitanje smatra li da ga je trebalo konzultirati želi li da na predstavljanju programu budu novinari i dodao kako smatra da je trebao biti konzultiran cijeli Senat.

Na novinarsko pitanje - postoji li ikakvo pravilo vezano za izborne sjednice Senata, odnosno za njihovu otvorenost ili zatvorenost za javnost, Bakić je odgovorio da ne zna postoji li ili ne postoji takvo pravilo te da smatra da ono ne piše eksplicitno.

Flego: Javne ustanove obvezne su izvještavati javnost o svojim djelatnostima

Bivši ministar znanosti i obrazovanja Gvozden Srećko Flego novinarima je izjavio kako nisu samo oni zabrinuti zbog ovakve odluke sveučilišne uprave.

"Zabrinut sam i tužan, jako mi je žao da je do toga došlo da novinari nemaju pristup predstavljanju programa kandidata barem zbog tri razloga", rekao je Flego. Objasnio je da su ta tri razloga - predstavljanje programa rada rektora najvećega sveučilišta u državi je veselje u kojemu svi trebaju sudjelovati, a ne neka tajna djelatnost, javnost ima pravo znati što kandidati za rektora planiraju činiti i imaju pravo znati mišljenje novinara o tim programima.

Treće, a Flego smatra da je to i formalno-pravno najjači argument, jest Zakon o pravu na informaciju jer sve javne ustanove, osim onih koje su zakonom zaštićene poput Ministarstva unutarnjih poslova, obvezne su izvještavati javnost o svojim djelatnostima, a smatra da se to odnosi i na planove javne ustanove, u ovome slučaju sveučilišta.

Dekanica Filozofskoga fakulteta Vlasta Vlahović-Štetić izjavila je pak kako joj je žao što javnost nema priliku čuti i vidjeti kandidate jer vjeruje kako to nije važno samo za sveučilište, nego i za Hrvatsku. Ocijenila je da svaki od programa rektorskih kandidata ima svoje specifičnosti, ali smatra da je u ovome trenutku "jako važno propitati kandidate što oni misle i što su pojedinim dijelovima svoga programa htjeli reći kako bi sveučilišna javnost stekla o tome bolju sliku".

Na pitanje vjeruje li da će programi odlučiti o tome tko će biti rektor, Vlahović-Štetić odgovorila je "programi nisu jedini koji će odlučiti, ne znam je li to već odlučeno, a odlučit će se 23. veljače, mislim da će odlučiti i djelovanje kandidata u proteklom razdoblju". (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene