Ministrica Blaženka Divjak pozvala je Sveučilište u Zagrebu da sjednicu Senata na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe otvori za javnost. No, novinare koji su pokušali ući na sjednicu zaustavili su na ulazu.

Galerija


"Postoji javni interes za tim. Ne radi se samo o izboru koji je važan za Senat, nego i za cijelu Hrvatsku. Apeliram da sjednice budu otvorene i da javnost ima pristup informacijama", kazala je ministrica Divjak u petak.

Vezani članci dr. sc. Vesnica Garašić, doc, Rudarsko-geološko-naftni fakultet (Dnevnik.hr) Sloboda u Hrvatskoj je samo koncept? Većina sugovornika za jednu važnu temu nas odbila Studenti (Foto: Informer) Zašto su stvari na Sveučilištu zacementirane? Jedan protukandidat rektoru, politika, interesi i novac...

U sklopu postupka izbora rektora Sveučilišta u Zagrebu kandidati Damir Bakić, s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, i dosadašnj rektor Damir Boras izlažu svoje programe na izvanrednoj sjednici Senata Sveučilišta koja je počela u podne. Nakon toga, u 14 sati, trebala bi se održati konferencija za medije.

Novinarke i novinari 16 medijskih redakcija uputili su apel Sveučilištu u Zagrebu da im omogući da izravno prate sjednice Senata 16. veljače, na kojoj će kandidati za rektora predstaviti svoje programe, te sjednicu Senata 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasovanjem birati rektor Sveučilišta u Zagrebu.

U apelu proslijeđenu sveučilišnu Izbornom povjerenstvu novinarke i novinari 16 redakcija traže da im Izborno povjerenstvo omogući da, zbog objektivnoga i profesionalnog izvještavanja, izravno prate spomenute sjednice Senata.

Flego: Presedan za Sveučilište, Vlahović-Štetić: Sveučilište treba korjenite promjene

Član Senata prof. dr. Gvozden Flego izjavio je novinarima prije početka sjednice da je riječ o presedanu za Sveučilište te da "nikako ne može proniknuti u takvu odluku sveučilišne uprave i u njezine 'hermeneutičke' razloge". Smatra da su novinari spriječeni u obavljanju svoje dužnosti da obavještavaju javnost o svim relevantnim događajima, a za njega je izborni postupak za čelnika Sveučilišta neosporno takav događaj.

Novinari su za izjavu zamolili i dekanicu Filozofskoga fakulteta zagrebačkoga Sveučilišta Vlastu Vlahović-Štetić koja također smatra da je riječ o presedanu. Vjeruje da su na Sveučilištu potrebne korjenite promjene, a na pitanje misli li da su programi oni koji će odlučiti o izboru rektora, Vlahović-Štetić ocijenila je kako su oni važan, ali ne i jedini, čimbenik za odluku.

Bakić: Ključna je otvorenost Sveučilišta

Kandidat za rektora Damir Bakić novinarima je pak izjavio da je za njega od presudne važnosti otvaranje Sveučilišta javnosti i javnosti Sveučilištu što je, podsjetio je, i nit vodilja njegova izbornog programa. Istaknuo je da su u njegovu izbornom programu naglasci i na većoj izvrsnosti znanstveno-istraživačkog rada na Sveučilištu te poboljšavalju uvjeta studiranja i položja cijele akademske zajednice.

Novinare je zanimalo i je li Bakić pozvan na konferenciju za novinare koju je Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta najavio po završetku sjednice Senata, a Bakić je odgovorio kako ga nitko nije pitao ništa o mogućem sudjelovanju na konferenciji za novinare.

Aktualni rektor Damir Boras nije prihvatio apel koji su mu u četvrtak uputili novinari 16 medijskih redakcija da izborne sjednice 16. veljače, kada kandidati članovima Senata predstavljaju svoje programe, i onu od 23. veljače kada će Senat birati rektora, budu otvorene za medije.

HND osudio Borasov postupak

Apel novinara podržala je i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, kao i Hrvatsko novinarsko društvo (HND) koje se oglasilo priopćenjem i u petak te osudilo takav postupak rektora Damira Borasa, koji je i jedan od dvojice kandidata, te ponovno zatražio da se novinarima omogući neometano izvještavanje sa sjednice idućega petka, jer je to u javnom interesu.

HND je u priopćenju podsjetio Borasa na apel koji mu je u četvrtak uputilo "16 novinarki i novinara iz isto toliko redakcija da im se dopusti ulazak na sjednicu Senata". Uz napomenu da je taj broj u međuvremenu narastao na 17 redakcija, HND se pridružio njihovim zahtjevima i traži da se novinarima također dopusti prisustvovanje sjednici Senata u petak, 23. veljače, na kojoj će se tajnim glasanjem birati rektor. (Hina/N.C.)