Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milijuni za obnovu

Svi su spremni dati novac za obnovu Notre-Dame, Europski parlament donacije prikuplja na zanimljiv način

Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 6
Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 6 Afp
Aktualno Galerija Prikupljanje donacija u Europskom parlamentu (Foto: čitatelj Dnevnika.hr) Prikupljanje donacija u Europskom parlamentu (Foto: čitatelj Dnevnika.hr) Foto: ?itatelj Dnevnika.hr Prikupljanje donacija u Europskom parlamentu (Foto: čitatelj Dnevnika.hr) Prikupljanje donacija u Europskom parlamentu (Foto: čitatelj Dnevnika.hr) Foto: ?itatelj Dnevnika.hr Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 1 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 1 Foto: Afp Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 2 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 2 Foto: Afp +1 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 5 Galerija 1/6 >>
Milijarderi i privatni donatori obećali su u utorak stotine milijuna eura za obnovu katedrale Notre-Dame u Parizu koja je uništena u velikom požaru. Prikupljanje novca pokrenuo je i Europski parlament. Za sada samo simbolično. Novac prikupljaju u škrabici postavljenoj pred ulazom u vijećnicu.

Novac za obnovu simbola europske kulture za kojim plaće cijeli svijet Europski parlament prikuplja u škrabici postavljenoj pred ulazom u vijećnicu. Gesta je simbolična, a pretpostavlja se da će se i Parlament solidarizirati i odvojiti novac kako bi se obnovila francuska katedrala.

Pročitajte i ovo Izložba dinosaura ispod bedema u Zadru - 1 Tragedija u Zadru Gradski vijećnik kod kojeg je odsjeo poginuli mladić: "Inspektor zna za barem šest identičnih slučajeva, stvarnost je puno gora..." Kućica za naplatu ulaznica u Dubrovniku Plan je mrtvo slovo na papiru Novi problem za Knežev dvor: "Mislim da je u gradu tako dosadno da se o glupostima raspravlja''

Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 6 Prikupljanje donacija u Europskom parlamentu (Foto: čitatelj Dnevnika.hr) Foto: ?itatelj Dnevnika.hr

U crkvi starijoj od 800 godina potpuno je izgorio toranj, koji se i srušio, a ubrzo i cijeli krov. Ured pariškog tužitelja objavio je da je pokrenuo istragu. Rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj te sumnjaju da je povezana s obnovom crkve.

Cijeli svijet oplakuje ovaj strašan događaj, a bezbroj je onih koji su spremni odvojiti svoj novac kako bi katedrala zasjala starim sjajem.

Milijarderi i privatni donatori spremni su dati donaciju za obnovu Notre-Dame

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će katedrala biti obnovljena nakon što su se njezin krov i toranj urušili u noći u ponedjeljak u požaru za koji se vjeruje da je povezan s velikim radovima na njezinoj rekonstrukciji.

Francuski milijarder Bernard Arnault najavio je da će on i konglomerat za luksuznu robu LVMH koji kontrolira dati 200 milijuna eura za obnovu katedrale.

Nešto prije, njegov suparnik Kering, modna grupa koju je osnovao milijarder Francois Pinault, ponudila je 100 milijuna eura za pomoć "potpunoj obnovi Notre-Dame".

Pariška gradonačelnica Anne Hidalgo također je u utorak najavila da će grad donirati 50 milijuna eura i da će predložiti održavanje međunarodne donatorske konferencije u tjednima koji dolaze kako bi se koordiniralo obećanja za obnovu tog gotičkog spomenika.

Privatna francuska Zaklada Heritage na svojoj je internetskoj stranici objavila poziv za donacijama (www.fondation-patrimoine.org), a nekoliko stranica postavljeno je i na portalu za prikupljanje donacija Leetchi.

Regija Ile-de-France koja obuhvaća širu parišku regiju osigurat će isto tako deset milijuna eura.

Nude se drvene grede

Za obnovu katedrale, koju svake godine posjeti više od 13 milijuna ljudi, u prosjeku više od 35.000 na dan, bit će potrebni specijalizirani obrtnici i rijetki minerali.

Direktor jedne francuske tvrtke za drvenu građu rekao je za FranceInfo radio da je spreman donirati najbolje hrastove grede koje posjeduje za obnovu složene drvene konstrukcije koja je pridržavala izgorjeli krov.
"Radovi će sigurno potrajati godinama, čak desetljećima, i bit će potrebne tisuće kubičnih metara drveta. Morat ćemo pronaći najbolje primjerke, velikih promjera", rekao je Sylvain Charlois, iz Charlois grupe u Murlinu, za radio postaju.

Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 6 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 1 Foto: Afp

UNESCO je također obećao da će biti "uz Francusku" u cilju obnove katedrale, koja je 1991. upisana na popis svjetske baštine.
"Već smo u kontaktu sa stručnjacima i spremni smo poslati hitnu misiju da procijeni štetu, spasi što se spasiti može i započnemo pripremu kratkoročnih i srednjoročnih mjera", rekla je glavna tajnica UNESCO-a Audrey Azoulay.

Višegodišnja obnova

Obnova će vjerojatno koštati stotine milijuna eura i trajati nekoliko godina, ako ne desetljeća, iako su stručnjaci odahnuli što šteta nije i gora. No mnogi dužnosnici pozivaju vladu da mobilizira resurse za brzu obnovu katedrale.

"Od jučer slušam da će potrajati deset godina, kakva glupost!", rekao je bivši ministar kulture Jack Lang za France Presse ispred crkve u utorak. Zauzeo se umjesto toga da se provede ambiciozan trogodišnji projekt obnove.

"Moramo postaviti kratak rok, kao što smo činili i prije s drugim izvanrednim radovima", rekao je.

Katedrala je bila u fazi obnove vrijednoj 11 milijuna eura što je financirala država kako bi se otklonila šteta koju su uzrokovali vrijeme, zagađenje i vremenske neprilike. (MT/Hina)

Aktualno Povjesničar umjetnosti za DNEVNIK.hr otkriva koliko će trajati obnova:"Posljedice će biti još gore nego što se čini" Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Gašenje požara na katedrali Notre-Dame (Foto: Facebook/Pompiers de Paris) Gašenje požara na katedrali Notre-Dame (Foto: Facebook/Pompiers de Paris) Foto: Facebook/Pompiers de Paris Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp +0 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 7 Hrvatska Povjesničar umjetnosti za DNEVNIK.hr otkriva koliko će trajati obnova:"Posljedice će biti još gore nego što se čini" 1/4 >>

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene