Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prizori koji su šokirali svijet

Mnogi se pitaju zašto vatrogasci nisu iz zraka gasili Notre-Dame: Evo što kaže glavni vatrogasni zapovjednik RH

Katastrofalan požar katedrale Notre Dame (Foto: AFP)
Katastrofalan požar katedrale Notre Dame (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Požar u katedrali Notre-Dame (Foto: AFP) Požar u katedrali Notre-Dame (Foto: AFP) Foto: Afp Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Foto: Afp Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Katastrofalan požar katedrale Notre Dame (Foto: AFP) Katastrofalan požar katedrale Notre Dame (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Katedrala Notre Dame nakon požara (Foto: AFP)1 - 1 Galerija 1/5 >>
Ogromni požar koji je jučer zahvatio čuvenu parišku katedralu Notre-Dame šokirao je svijet. Remek-djelo gotičke umjetnosti sinoć je gasilo 400 vatrogasaca koji su nadljudskim naporima uspjeli spriječiti da se crkva koja se nalazi na popisu svjetske baštine UNESCO-a potpuno ne uruši.

Mnogi su se sinoć pitali zašto vatrogasci požar nisu gasili iznutra ili iz zraka. Američki predsjednik Donald Trump tako je Francuzima na Twitteru poručio da upotrijebe "leteće vodene tankere", na što je reagirao umirovljeni šef njujorških vatrogasaca te poručio da bi toliko vode bačene na crkvu iz zraka moglo u potpunosti urušiti strukturu.

Pročitajte i ovo Požar u tvrtki Ekohold u Brckovljanima - 1 Vatra u Brckovljanima FOTO Požar kod Dugog Sela stavljen pod kontrolu: Širio se nesnosan smrad, vatrogasci pozvali pomoć kolega Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi

"Također, ako promašite, mogli biste pogoditi ljude na ulici", rekao je Wayne McPartland.

Kako ocjenjuje reakciju pariških vatrogasaca, pitali smo glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića. 

"Pitanje je francuskih propisa može li se pristupiti gašenju takvih građevina iz zraka. Teško je bilo što reći, ali s obzirom na to da je riječ o visoko zapaljivim materijalima poput drva i ulja, požar je sigurno bilo jako teško gasiti i brzo je otišao prema vrhu", kazao je Slavko Tucaković.

Strah od urušavanja

Francusko ministarstvo unutarnjih poslova poručilo je da kanaderi nisu korišteni zbog straha od urušavanja. Pariške vlasti objasnile i zašto nije bilo moguće da vatrogasci požar gase s vrha građevine.

"Crkva je naprosto previsoka, jedini način da se dođe do vrha jest putem spiralnih kamenih stepenica", rekao je neimenovani izvor.

Vatrogasci nisu ulazili u samu katedralu jer bi unutra bili u velikoj životnoj opasnosti s obzirom na to da je sve što se nalazi u katedrali iznimno zapaljivo.

Požar se brzo širio jer je cijeli krov napravljen od drva. Upravo je ta drvena struktura već neko vrijeme bila tema vezana za sigurnost katedrale i cilj trenutačnih radova obnove katedrale koji su vrijedni skoro sedam milijuna dolara.

Pokrenuta istraga

Vlasti su pokrenule istragu o uzroku požara koji je u potpunosti uništio krov i toranj jedne od najpoznatijih građevina na svijetu. 

Nekoliko policijskih izvora otkrilo je da rade pod pretpostavkom da je vatra bila nesretni slučaj.

"Postojala je opasnost da se uništi simbol naše države", rekao je ministar kulture Franck Riester za televiziju CNews.

Vatrogasci koji su naknadno ipak ušli u katedralu spasili su mnoge dragocjenosti, iako je dio slika ostao unutra i prijeti im oštećenje zbog dima i vode.

Požar je izbio na drvenom krovu katedrale na kojem su radnici provodili opsežnu rekonstrukciju urušene ograde, dotrajalih skulptura i drvenog okvira tornja.

Aktualno Dan koji je promijenio lice jednog od najljepših gradova na svijetu: Pariz oplakuje Notre-Dame, požar pod kontrolom Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 1 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 2 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 3 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 3 Foto: Afp Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 4 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 5 Foto: Afp +8 Sanacija požarišta na katedrali Notre Dame (Foto: AFP) - 6 Svijet Dan koji je promijenio lice jednog od najljepših gradova na svijetu: Pariz oplakuje Notre-Dame, požar pod kontrolom 1/14 >>

Aktualno Objavljene prve snimke unutrašnjosti opožarene katedrale Notre-Dame Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Foto: Afp Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Foto: Afp Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Foto: Afp Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Prve snimke unutrašnjosti katedrale koju je zahvatio katastrofalan požar (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Katedrala Notre-Dame u plamenu (Foto: AFP) Svijet Objavljene prve snimke unutrašnjosti opožarene katedrale Notre-Dame 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene