Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Zoran Milanović danas je u Vladi odgovarao na pitanja o prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Čačiću.


Spor oko imenovanja vodećih osoba u Fondu zaštitu okoliša nije spor oko podjele plijena, već je riječ o političkom dogovoru. 'To je prevažno mjesto da vlast na njemu ne bi imala kompetentnu osobu u koju ima povjerenja', kazao je Milanović te ponovno izrazio podršku Čačiću. 'Zato je normalno da za tako važno mjesto političke stranke razgovaraju o kandidatima jer je riječ o poslu za koji treba preuzeti političku odgovornost'.

Vezani članci Radimir Čačić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Radimir Čačić otkrio koga će predsjednik Milanović predložiti za čelo Vrhovnog suda Slika nije dostupna Holy: Čačić me ščepao za ruku i prijetio, nitko nije reagirao!

Milanović je ponovno stao u obranu prvog potpredsjednika Vlade. Pritisak medija je, kako je rekao, prevelik.  

>> Pročitajte Čačićeve e-mailove za kadroviranje

>> 'Čačić i Milanović gaze po svemu'

Premijer je kazao da se cijela priča oko Fonda i osoba koje će ga voditi odvijala prije četiri mjeseca te da on tada nije čuo ni za kakve sukobe i prijetnje. 'Nitko, pa ni Radimir Čačić, bez obzira na ton glasa, ne može ništa napraviti na silu jer o svemu na kraju odlučuje Vlada'.

'Priče o nekakvom pritisku ili silništvu gospodina Čačića meni su kao predsjedniku vlade promašene', kazao je Milanović te napomenou da se u Vladi u kojoj 75 posto ministarstava ima SDP ne može za nešto kriviti Čačića, nego SDP i njega osobno.

Milanović je kazao i kako ovaj slučaj nije isti kao onaj s Mirelom Holy. Po njemu je Holy intervenirala da bi se posao dao nekome tko 'se ne vidi', tko radi izvan pogleda javnosti, zbog čega se to može nazvati 'udomljavanjem'. Čačić se, s druge strane, po Milanoviću, kao predsjednik stranke zalagao za kandidata za vrlo istaknuto, visoko i pogledu javnosti jako izloženo mjesto u kojeg je imao povjerenja.

Rekao je i kako ne može vjerovati da se Holy s pričom o pritiscima javila tek sada, a imala je, kako je rekao, najveću autonomiju od svih ministara te da je te pritiske trebala prijaviti.

Podsjetio je da je ona odabrala Kalamburu na čelno mjesto Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

'Samo kaj mi nije palo 20 kila smeća na nogu kad sam čuo izjavu ministrice', rekao je Milanović podsjećajući na izjavu Holy kada je javno tvrdila da će Kalambura biti oslobođena na sudu.

>> Holy: Čačić me ščepao za ruku i prijetio, nitko nije reagirao!

Podsjetimo, tjednik Forum objavio je e-mailove kojima je Radimir Čačić na mjesto direktora u Fondu za zaštitu okoliša pokušao postaviti stranačkog kolegu Josipa Jambroča. Bivša ministrica zaštite okoliša Holy jučer je potvrdila autentičnost e-mailova koje joj je iz Čačićevog ministarstva poslala Sonja Ivoš, tajnica Čačićevog kabineta, po naputku svog šefa. Holy je potvrdila i kako je točno da je Čačić vršio pritisak na nju i njezinog pomoćnika Davora Škrleca da se Jambrača postavi na mjesto zamjenika direktora Fonda za zaštitu okoliša.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.