Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer je pozvao slovenskog kolegu na sastanak.


Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je u petak slovenskog kolegu Miru Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred "odgovarajući međunarodni forum", nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Vezani članci Slika nije dostupna Predsjednik arbitražnog suda sam će imenovati slovenskog arbitra Slika nije dostupna POČELI SASTANCI Slovenija određuje novog arbitra - čeka se novo ime

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, "imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u", priopćila je vlada.

Predsjednik hrvatske vlade predlaže da na sastanku rasprave "buduće zajedničke korake u iznošenju našeg bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum".

Milanović je izvijestio Cerara o aktivnostima vlade i Sabora nakon što je javno objavljeno protupravno i neetično djelovanje slovenskog arbitra i agentice u arbitražnom postupku.

Podsjetio je da je "za Hrvatsku ovaj arbitražni postupak nepovratno kompromitiran" i da je "Hrvatska uvjerena da se postupak pred ovim Sudom ne može nastaviti, bez obzira na izmjene u njegovom sastavu".

Milanović u pismu ističe da "poduzete aktivnosti ne smiju biti nepremostiva prepreka nastavku traženja rješenja za utvrđivanje zajedničke granice" i "da zajednička nastojanja Hrvatske i Slovenije da pronađu novi način rješenja ovog pitanja nemaju alternativu".

Kosor oštro odgovorila Pahoru

Milanovićeva vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Vlada je ocijenila da je arbitražni postupak "previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", ali i poručila da tom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom".

Europska komisija objavila je da poštuje odluku Hrvatske o povlačenju iz arbitraže, ali da ne vidi "održivu alternativu arbitražnom procesu o granici sa Slovenijom".

'Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva oko graničnog problema'

Za nastavak arbitraže je i Ljubljana koja smatra da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama.

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj objavilo je u petak da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo dvije susjedne države, "članice EU-a i saveznice u NATO-u", da se dogovore oko "najboljeg puta" za njegovo rješavanje.

"Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se ovo granično pitanje konačno riješi te bismo potaknuli obje strane da, u svijetlu najnovijih događaja, nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje", stoji u priopćenju.

Pusić poslala pismo arbitražnom sudu

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je poslala pismo Arbitražnom sudu u kojem ga je izvijestila da je hrvatska vlada zaključila kako je arbitražni postupak u sporu o granici između Hrvatske i Slovenije nepovratno kompromitiran tako da sud u tom sporu nije sposoban odlučiti nepristrano, bez obzira na izmjene u njegovu sastavu, priopćio je MVEP.

Izmjene su uslijedile nakon ostavke slovenskog arbitra "koji je zajedno sa slovenskom zastupnicom djelovalo protupravno, neetično i nespojivo sa načinom na koji se arbitri i zastupnici država moraju ponašati i raditi", kaže ministarstvo.

U pismu je naglašeno da je Hrvatski sabor jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao Vladu RH da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredbi koje su presudne da bi se ostvarila svrha tog sporazuma, a one se tiču povjerenja i nepristranosti koje je Hrvatska očekivala od sudaca pri ispunjavanju njihove ozbiljne zadaće.

U pismu arbitražnom sudu je također naznačeno da je Hrvatska, u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba sporazuma, te da je obavijestila Sloveniju da prestaje s primjenom sporazuma, kao i da je o istom obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, dodaje ministarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook