Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poziv kolegi

Milanović pisao Ceraru, s Pusić arbitražnom sudu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer je pozvao slovenskog kolegu na sastanak.

Hrvatski premijer Zoran Milanović pozvao je u petak slovenskog kolegu Miru Cerara na sastanak na kojem bi razgovarali o iznošenju graničnog spora pred "odgovarajući međunarodni forum", nakon što je Hrvatska izašla iz arbitražnog sporazuma zbog skandala slovenske strane.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cerar objavio Predsjednik arbitražnog suda sam će imenovati slovenskog arbitra Slika nije dostupna Već danas? POČELI SASTANCI Slovenija određuje novog arbitra - čeka se novo ime

Milanović u pismu Ceraru kaže da se susret može održati u Hrvatskoj ili u Sloveniji, "imajući u vidu važnost istinskog partnerstva i savezništva dviju susjednih država u Europskoj uniji i NATO-u", priopćila je vlada.

Predsjednik hrvatske vlade predlaže da na sastanku rasprave "buduće zajedničke korake u iznošenju našeg bilateralnog problema pred odgovarajući međunarodni forum".

Milanović je izvijestio Cerara o aktivnostima vlade i Sabora nakon što je javno objavljeno protupravno i neetično djelovanje slovenskog arbitra i agentice u arbitražnom postupku.

Podsjetio je da je "za Hrvatsku ovaj arbitražni postupak nepovratno kompromitiran" i da je "Hrvatska uvjerena da se postupak pred ovim Sudom ne može nastaviti, bez obzira na izmjene u njegovom sastavu".

Milanović u pismu ističe da "poduzete aktivnosti ne smiju biti nepremostiva prepreka nastavku traženja rješenja za utvrđivanje zajedničke granice" i "da zajednička nastojanja Hrvatske i Slovenije da pronađu novi način rješenja ovog pitanja nemaju alternativu".

Kosor oštro odgovorila Pahoru

Milanovićeva vlada u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice.

Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije.

Vlada je ocijenila da je arbitražni postupak "previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", ali i poručila da tom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom".

Europska komisija objavila je da poštuje odluku Hrvatske o povlačenju iz arbitraže, ali da ne vidi "održivu alternativu arbitražnom procesu o granici sa Slovenijom".

'Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva oko graničnog problema'

Za nastavak arbitraže je i Ljubljana koja smatra da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama.

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj objavilo je u petak da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo dvije susjedne države, "članice EU-a i saveznice u NATO-u", da se dogovore oko "najboljeg puta" za njegovo rješavanje.

"Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se ovo granično pitanje konačno riješi te bismo potaknuli obje strane da, u svijetlu najnovijih događaja, nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje", stoji u priopćenju.

Pusić poslala pismo arbitražnom sudu

Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u petak je poslala pismo Arbitražnom sudu u kojem ga je izvijestila da je hrvatska vlada zaključila kako je arbitražni postupak u sporu o granici između Hrvatske i Slovenije nepovratno kompromitiran tako da sud u tom sporu nije sposoban odlučiti nepristrano, bez obzira na izmjene u njegovu sastavu, priopćio je MVEP.

Izmjene su uslijedile nakon ostavke slovenskog arbitra "koji je zajedno sa slovenskom zastupnicom djelovalo protupravno, neetično i nespojivo sa načinom na koji se arbitri i zastupnici država moraju ponašati i raditi", kaže ministarstvo.

U pismu je naglašeno da je Hrvatski sabor jednoglasno donio zaključak kojim je obvezao Vladu RH da pokrene postupak prestanka Sporazuma o arbitraži zbog bitne povrede odredbi koje su presudne da bi se ostvarila svrha tog sporazuma, a one se tiču povjerenja i nepristranosti koje je Hrvatska očekivala od sudaca pri ispunjavanju njihove ozbiljne zadaće.

U pismu arbitražnom sudu je također naznačeno da je Hrvatska, u skladu s Bečkom konvencijom o pravu međunarodnih ugovora, notificirala Republici Sloveniji kako su se stekli uvjeti za prestanak arbitražnog sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije zbog bitne povrede odredaba sporazuma, te da je obavijestila Sloveniju da prestaje s primjenom sporazuma, kao i da je o istom obavijestila i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, dodaje ministarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene