Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Amerika uz Hrvatsku

'Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva oko graničnog problema'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Na dvjema je državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje."

Američko veleposlanstvo u Hrvatskoj objavilo je u petak da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje i pozvalo dvije susjedne države, "članice EU-a i saveznice u NATO-u", da se dogovore oko "najboljeg puta" za njegovo rješavanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uznemiravanje javnosti' Cerar objasnio zašto je ignorirao hrvatske novinare Slika nije dostupna Premijer u Jelsi: 'Ne zabadamo nos u tuđe stvari, ali neka drugi maknu svoj iz naših zdjela'

"Na dvjema je državama, objema članicama Europske unije i saveznicama u NATO-u, da razriješe to bilateralno pitanje", odgovorilo je američko veleposlanstvo na upit o skandalu u arbitraži o granici. Veleposlanstvo je pozdravilo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se granični spor napokon riješi i potiče dvije strane da nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje.

"Pozdravljamo izjave hrvatskog vodstva koje je izrazilo želju da se ovo granično pitanje konačno riješi te bismo potaknuli obje strane da, u svijetlu najnovijih događaja, nastave razgovore kako bi odredile najbolji put kako dalje", stoji u priopćenju.

Budislav Vukas podnio ostavku: Hrvatska ima rok od 15 dana da imenuje novog arbitra

Vlada premijera Zorana Milanovića u četvrtak je pokrenula postupak za prestanak Sporazuma o arbitraži iz 2009. zbog toga što je slovenska strana povrijedila taj dokument kojim je dogovoren način određivanja kopnene i morske granice. Skandal je izbio zbog otkrića da su se slovenski arbitar Jernej Sekolec i agentica Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenskih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudaca.

Uvidom u njihovu komunikaciju, koja je objavljena u medijima, utvrdilo se i da su nakon početka rasprave u postupak protupravno unosili dodatne dokumente i informacije. Vlada je ocijenila da je arbitražni postupak "previše kompromitiran da bi u njemu Hrvatska mogla tražiti rješenje", ali i poručila da tom odlukom "ne prestaje naša želja i obveza da tražimo način na koji ćemo riješiti pitanje granice sa Slovenijom". 

Europska komisija objavila je da poštuje odluku Hrvatske o povlačenju iz arbitraže, ali da ne vidi "održivu alternativu arbitražnom procesu o granici sa Slovenijom".

Za nastavak arbitraže je i Ljubljana koja smatra da bi traženje novih puteva značilo povratak staroj praksi nepovjerenja i nesporazuma među državama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene