Ministar zdravstva Milan Kujundžić ponovio je da inzistira na stopostotnom porastu trošarina na cigarete i alkohol obrazloživši to kao jedinu učinkovitu mjeru za sprječavanje tih oblika ovisnosti.

Galerija


"Najmanje 100 posto, to je jedina učinkovita mjera. Stopostotno povećanje cijena cigareta i alkoholnih pića smanjuje za 60 posto ulazak djece u svijet pušenja i alkohola", izjavio je ministar Milan Kujundžić novinarima uoči sjednice Vlade.

Vezani članci Slika nije dostupna Kujundžićev udar na pušače: Zdravstveni fond bi punio skupljim cigaretama, alkoholom, igrama na sreću... Slika nije dostupna Bunt protiv novih nameta: "Prvo začepite rupe kroz koje curi naš novac!"

Na protivljenja poslodavaca dodatnom oporezivanju duhanskih i alkoholnih proizvoda zbog opasnosti od rasta sive ekonomije i smanjenja broja radnih mjesta, Kujundžić odgovara da "svaka mjera ima i svoje štetne strane, ali su one mnogo manje u usporedbi sa spašavanjem živote djece".

Uvjeren je i da će za to dobiti podršku od koalicije i premijera jer je to u interesu cijele društvene zajednice. (Hina)