Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Intervju s ministrom

Ministar Kujundžić nam odgovorio hoće li poskupjeti dopunsko zdravstveno osiguranje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li poskupjeti dopunsko zdravstveno osiguranje, kada će se smanjiti liste čekanja i hoće li građani morati dodatno plaćati za određene zdravstvene usluge? Dio su pitanja na koja nam je odgovorio resorni ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Više od milijun pacijenata je na listama čekanja. Zašto do sada ni jedan ministar, pa ni Vi niste uspjeli smanjiti te liste?

Pročitajte i ovo Operacija robotom asistentom u KBC Split - 2 KBC Split FOTO/VIDEO Robot Hugo odradio prve operacije: "Ovo je za nas veliko priznanje" Ilustracija Očajni zbog siromaštva Prevarili Nepalce na crnom tržištu: Prodavali vlastite bubrege, rekli im da će im izrasti novi

Liste nitko u svijetu nije riješio pa ne možemo ni mi u Hrvatskoj. Rješavat ćemo koliko možemo i u ovome trenutku i u tom smislu činimo napore sa svim ravnateljima, odnosno, sa svim šefovima odjela i djelatnicima, pokušavamo smanjiti. Međutim, u granicama mogućega, činimo što možemo.

Na magnetsku rezonanciju se čeka negdje i više od godinu dana. Tko je za to kriv - sustav, bolnice ili pacijenti koji se za isti pregled naruče u više bolnica i onda ga ne odjave?

Nitko nije kriv, a odgovornosti ima na svim razinama. I u tome smislu idemo rješavati problem, što upravo sada informatičke kuće rješavaju prioritetnu listu čekanja. Da oni koji uistinu žurno trebaju određenu pretragu, odnosno, terapijski postupak, da ga dobiju unutar 10-15 dana.

Ukupni dugovi u zdravstvu su gotovo 8 milijardi kuna. Hoće li poskupjeti dopunsko zdravstveno osiguranje ili namjeravate uvesti obvezno dopunsko osiguranje, kao što ste rekli da je to primjerice, u Sloveniji?

Nitko ne razgovara u ovom trenutku o poskupljenju dopunskoga. U ovome trenutku svi trebamo razgovarati o slijedećem - kako sačuvati dostupnost i kvalitetu hrvatskog zdravstva. I trebamo razgovarati o rashodovnoj strani i pokušati umanjiti troškove gdje god se mogu. I drugo o čemu trebamo razgovarati - možemo li s ovom količinom novca koliko imamo sačuvati kvalitetu i dostupnost? To je bit stvari i u tome smislu treba otvoriti dijalog. Ne samo političko-medijski nego i na nacionalnoj razini.

Možemo li s ovom količinom novca održati ovakvo zdravstvo?

Usporedite - ako od Austrije pa na dalje po glavi stanovnika plaćaju godišnje 4-7.000 eura, a mi 750. Odgovor ćemo potražiti svi zajedno.

Hoćete li uvesti košaricu usluga ili kako to još neki nazivaju nadstandard?

Sve modele i sve oblike trebamo analizirati i onda odabrati najbolje ili kombinaciju. Ja osobno u ovome trenutku ne znam koji bi to bio najbolji model i u tome smislu pozivam naciju na dijalog.

Zbog velikih dugova u nekim bolnicama iza 20. u mjesecu nema određenih lijekova ili se pojedine operacije prebacuju za idući mjesec. Trebamo li zbog toga strahovati i hoće li stanje biti još gore, s obzirom na dugove?

Većina operacija, ne znam o kojim operacijama Vi govorite, ne koštaju puno i nema ih razloga prebacivati. A stvar je ravnatelja, šefa Klinike gospodariti. Kao što i Vi sa kućnim budžetom mogli biste potrošiti sve već prvi dan u mjesecu, a rasporedite za cijeli mjesec. Tako i mi koji vodimo sustav moramo to rasporediti.

Što je sa dostupnošću novih, inovativnih lijekova? Tu ne stojimo baš dobro.

Pacijente je potpuno za razumjeti. Onaj koji je bolestan, ne samo bolesnik nego i njegova obitelj očekuju što prije i što bolje i u tome smislu trebamo činiti napore i vratiti se na onaj početak kojega sam rekao - sačuvati kvalitetu i dostupnost.

Najavili ste funkcionalno spajanje bolnica. Kada one kreću i koje će se bolnice spajati?

Mi smo de facto spremni. Bolnice sam više puta nabrojao- od juga: Šibenika i Knina, preko istoka: Našice i Osijek, Vinkovci i Vukovar. I brojne druge preko središnjeg dijela.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene