Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Padaju vodostaji i kod Siska

Neretva se povlači, stanje na području Čičke Poljane i dalje teško

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neretva se polako počela povlačiti natrag u svoje korito. Vodostaj je u posljednja 24 sata pao za gotovo pola metra. Pada i Sava kod Siska, no stanje na području Čičke Poljane i dalje je teško.

Vodostaj Neretve, koja je u Metkoviću poplavila 15 kuća i ugrozila još 60, na mjernim postajama u Metkoviću i Opuzenu počeo je opadati, izvijestio je jutros Državni ured za zaštitu i spašavanje (DUZS). Portal Metković.hr prenosi da je jutros u 10:30 sati vodostaj iznosio 278 centimetara. Za usporedbu, jučer ujutro u Metkoviću je vodostaj bio na razini od 324 centimetra.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Teška nesreća Opuzen: Sletjela s ceste u kanal pun vode i poginula Slika nije dostupna Stigle iz BiH Gomile smeća zatrpale dolinu Neretve

>> Metković: Poplavljeno 15 kuća, još 60 u neposrednoj opasnosti

Problem je tamo gdje je voda ostala zarobljena prometnicama i drugim preprekama, no to će se rješavati pomoću crpki. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Metković sudjeluju sa stanovništvom u ispumpavanju vode iz kuća i dvorišta na područjima desne strane grada Metkovića te na područjima Crni Put, Struga, Mileževac, Vilinovac i Glibuša.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, u trenutku pisanja ovog članka i dalje je zbog vode na kolniku za sav promet bila zatvorena cesta koja od Metkovića vodi do graničnog prijelaza Prud.

Problemi u Hercegovini ne bi trebali stvarati probleme na ušću Neretve

Kako javljaju mediji iz susjedne BiH, vode rijeke Rame počele su se prelijevati i preko akumulacijskog sustava hidroelektrane Rama nedaleko Prozora. Ta je akumulacija sjeverno od Jablaničkog jezera s kojim predstavlja najveću akumulaciju slijeva rijeke Neretve.

Vlasti Hercegovačko-neretvanske županije ističu kako to ne bi trebalo izazvati veće probleme stanovništvu sve do ušča Neretve, ali naglašavaju i to da se iz akumulacija voda ispušta po dinamici i dogovoru s vlastima Republike Hrvatske. U svome priopćenju navode i to kako, s obzirom na stabilizaciju vremena na tamošnjem području, rijeka Neretva trenutačno može podnijeti i veći dotok vode u korito.

Sava nizvodno od Siska do Županje u porastu

Inače, vodostaji rijeke Save jučer su na potezu od Jesenica do ustave Trebež bilježili pad. Kod Siska je Sava stagnirala, dok je nizvodno sve do Županje rasla. Danas je vodostaj na istom području počeo padati, ali ostaju na snazi redovne, a na jasenovačkom području i izvanredne mjere obrane od poplava.

Iako su vodostaji rijeka u opadanju, stanovnici sisačke Posavine i Pokuplja ipak nisu imali mirnu noć. Razina zaobalnih voda Odranskog polja, te retencija Lonjskog i Mokrog polja još su u porastu. Kako bi se zaštitila sela Gušće i Svinjičko u Lonjskom polju, izgrađeni su novi nasipi.

U pokupskim selima Stara Drenčina, Žabno, Stari Brod, Staro Pračno i drugima, i nadalje traje borba sa zaobalnim vodana. Voda se ispumpava iz podruma i dvorišta, a sisački Crveni križ organizirao je opskrbu stanovnika pitkom vodom i drugim potrepštinama.

U Sisku su vatrogasci tijekom jučerašnjeg dana intervenirali 28 puta radi ispumpavanja vode iz poplavljenih dvorišta.

Čička Poljana: Ugroženo 70 kuća

Na području Čičke Poljane ugroženo je oko 70 kuća, oko kojih su postavljeni zečji nasipi, najloni i daske. Poplavljeno je nekoliko podruma i garaža, vodostaj varira, a na terenu su tijekom noći bili vatrogasci s tri pumpe. Djelatnici Hrvatskih voda pumpama ispumpavaju vodu iz Odre u odteretni kanal Sava-Odra. Mještani kažu da je voda tijekom noći i prijepodneva porasla nekoliko desetaka centimetara.

Zatvoren dio željezničke pruge Varaždin-Novi Marof

U Varaždinskoj su županiji ukinute izvanredne mjere obrane od poplava na rijeci Bednji i Plitvici. Za promet je zbog klizišta i odrona i dalje zatvorena željeznička pruga Varaždin-Novi Marof između Svetog Ilije i Krušljevca. Zatvoreno je i nekoliko lokalnih cesta zbog vode na kolniku. Također, aktivirana su klizišta i na područjima naselja Maruševac, Halić, Mali Vrh, Vrtlinovac, Drašković i Vuglovec.

Novo klizište u Međimurju, elementarna nepogoda u Štrigovi

Na području Međimurske županije jutros se aktiviralo klizište na županijskoj cesti od Merhatovca prema Plešivici. Kako javlja DUZS, odronila se zemlja s granjem. Zbog klizišta i odrona zemljišta tijekom ožujka i travnja za područje Općine Štrigova proglašena je elementarna nepogoda.

I dalje su na snazi redovne mjere obrane od poplave na malom slivu Trnava. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene