Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Splitsku željezaru domaćim ponuditeljima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić odgovarajući na novinarski upit o prodaji splitske Željezare za jednu kunu inozemnom ponuditelju, rekao da je on prvenstveno za prodaju domaćim ponuditeljima, no ako se prodaje inozemnima, da i to bude transparentno.

"Treba vidjeti tko je u natječaju i tko ocjenjuje podobnost tvrtke
koja će preuzeti takvu jednu proizvodnju. Hrvatska treba željezo, posebno građevinsko jer se nalazimo u građevinskom naponu i dobar dio građevinskog željeza se uvozi.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Ako ćemo dobiti svoju proizvodnju, to će nam jako dobro doći, sada je samo pitanje koliko se ulaže u ta sredstva, koliko će biti radnih mjesta i što se tu događa, to moramo znati", kazao je Mesić novinarima nakon posjeta sjedištu Zagrebačke županije.

Predsjednik je dodao da je za to da stranci investiraju kod nas, ali ne baš pod svaku cijenu, te je istaknuo kako je za njega najzdravija privatizacija da naši građani kupuju od naših tvrtaka dionice, i onda je privatizacija izvršena, ali profit ostaje u Hrvatskoj, ostaje hrvatskim građanima.

To se odnosi i na Inu. Dakle, ja sam za radikalnu promjenu u privatizaciji, rekao je Mesić.

Naglasio je da se ne smije ponoviti situacija s kuponskom
privatizacijom u kojoj su izigrani stradalnici Domovinskog rata, jer su profit ostvarili mešetari na njihov račun.

Imamo više tvrtaka kojima slijedi privatizacija, to je: Croatia
osiguranje i druga velika poduzeća, neka se ponude hrvatskim građanima. Pa valjda imamo dosta iskustva u slučajevima kada je država sanirala naše banke i onda prodala to strancima, rekao je Mesić.

Odgovarajući na upit novinara o štrajku prosvjetnih radnika, rekao je da prosvjetni radnici imaju pravo tražiti ostvarenje svojih profesionalnih interesa, te dodao kako smatra da znanje i znanost u Hrvatskoj još uvijek nisu dovoljno vrjednovani.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene