Obavijesti Video Pretražite Navigacija
General ostao bez sedam odličja

Mesić oduzeo odličja Mirku Norcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić oduzeo je odličja trojici osuđenika iz tzv. gospićke skupine - Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću, četvorici iz slučaja 'Lora' - odbjeglome Tomislavu Duiću, Davoru Baniću, Anti Gudiću i Anđelku Botiću te Siniši Rimcu, koji je osuđen za zločine u Pakračkoj poljani.

Odluku o oduzimanju odličja osmorici bivših pripadnika Hrvatske vojske pravomoćno osuđenih zbog ratnih zločina Mesić je donio 20. srpnja na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja uz obrazloženje da im se oduzimaju zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Hrvatskoj. Odluka je danas objavljena u Narodnim novinama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić o Gotovini i Norcu 'Možda sam bio malo preambiciozan u slučaju Gotovina' Slika nije dostupna Ne sva, ali ipak Mesić oduzima odlikovanja i Blaškiću i Norcu

Oreškoviću, koji je kao član tzv. gospićke skupine 2004. osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina nad srpskim civilima na gospićkom području, predsjednik je oduzeo Red hrvatskog trolista.

Umirovljenome generalu Norcu, pravomoćno osuđenom na 12 godina zatvora zbog ratnih zločina u Gospiću i nepravomoćno na sedam godina zatvora zbog zločina u Medačkome džepu, oduzeto je sedam odličja i priznanja. To su Red kneza Domagoja s ogrlicom, Red bana Jelačića, Red Ante Starčevića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera, Spomenica domovinske zahvalnosti i Medalja za iznimne pothvate.

Zagorcu je Mesić odličja oduzeo prije pravorijeka

Posljednji put Mesić je odličja oduzeo prije pola godine, i to umirovljenom generalu Vladimiru Zagorcu, koji je ostao bez osam odličja i jedne medalje.

Za razliku od posljednje odluke, kojom su odličja oduzeta pravomoćno osuđenim osobama, u slučaju Zagorca Mesić nije čekao konačni pravorijek Vrhovnog suda. Jedan od najodlikovanijih hrvatskih generala nepravomoćno je početkom ožujka osuđen na sedam godina zatvora zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa Ministarstva odnio torbe s draguljima vrijedne 39,4 milijuna kuna.

Prije Zagorca predsjedničkom odlukom krajem prošle godine posmrtno su oduzeta odličja i peterostrukom ubojici, generalu Ivanu Koradeu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene