Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić: 'Bilo bi dobro da se u Beogradu sjete kamo su išli tenkovi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader osudili su i odbacili izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića 'kako je Hrvatska kriva za etničko čišćenje Srba u Oluji'.

U Srbiji još uvijek ima mnogo ljudi koji 'se ne sjećaju' što se dogodilo - da su tenkovi iz Beograda, Novog Sada i iz Srbije dolazili u Hrvatsku razarati ne samo Vukovar nego i druge gradove te da su ispraćani često puta i s cvijećem, rekao je predsjednik Mesić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Mesić: 'Jeremićeve izjave mogu štetiti samo Srbiji' Slika nije dostupna Jeremić: Prošlost se ne može zaboraviti

U tim njihovim napadima imali smo ogromne žrtve, nastavio je Mesić, i poručio kako 'bi bilo dobro da se toga sjete' jer hrvatski tenkovi nisu išli ni prema Novom Sadu ni prema Beogradu.

Premijer Ivo Sanader izjavio je kako je Jeremiću rečeno što treba govoriti, a to, kada se psihološki razmatra, spada u obrambeni stav. Riječ je o činjenici da je Hrvatska bila napadnuta i da je Miloševićeva politika provodila velikosrpsku agresiju protiv susjednih država, pa i Hrvatske, te da je izgubila u tom ratu, nastavio je Sanader. 

>> Jeremić ponovno Oluju nazvao akcijom etničkog čišćenja

>> Jandroković upozorio Jeremića da ne krivotvori povijest

Ocijenio je da se sada u Srbiji pokušavaju tješiti, i poručio kako bi Srbiji, uključujući i njezine proeuropske snage, bilo bolje da se suoče s tom prošlošću, a ne da govore kako je Hrvatska provela etničko čišćenje.

Hrvatska je učinila samo ono što bi učinila svaka druga zemlja, u legitimnom i obrambenom ratu obranila je svoj teritorij, rekao je Sanader. Ostalo su su zastarjele floskule, koje ne mog promijeniti istinu o Domovinskom ratu, rekao je Sanader. 

'Istina je jedna - Srbija je izvršila agresiju, a Hrvatska pobijedila u nametnutom ratu', naglasio je premijer.

Mesić i Sanader odgovarali su na novinarska pitanja nakon polaganja vijenaca na zagrebačkom Mirogoju u povodu Dana Oružanih snaga.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je u utorak u Zagrebu, na sastanku Jadransko-jonske inicijative, da bi Srbija i Hrvatska trebale zajedno predvoditi regiju prema članstvu u Europskoj uniji ostavljajući iza sebe tragedije poput razaranja Vukovara i, kako je rekao, etničkog čišćenja više od četvrt milijuna hrvatskih Srba tijekom Oluje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene