Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Tomislav Merčep prekjučer je zbog moždanog udara primljen u Klinički bolnički centar (KBC) Zagreb i trenutno je smješten na intenzivni odjel Klinike za neurologiju, potvrdio je ravnatelj KBC-a Zagreb dr. Željko Reiner.


Merčep je trenutno stabilnog zdravstvenog stanja i pri svijesti. 

Vezani članci Slika nije dostupna Merčepu još mjesec dana pritvora Slika nije dostupna Obilježena dvadeseta godišnjica osnutka vukovarskih odreda

Predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tomislav Merčep bio je 1991. sekretar za narodnu obranu u Vukovaru, a potom pomoćnik ministra unutarnjih poslova koji je zapovijedao pričuvnom postrojbom u sastavu MUP-a, čiji su pripadnici ubili zagrebačku obitelj Zec, ali zbog proceduralne pogreške nikada nisu procesuirani.

Protiv Merčepa se vodi predistraga zbog njegove navodne uloge u ratnim zločinima nad Srbima na području istočne Slavonije i Pakračke poljane 1991. te zatvaranju i mučenju civila na Zagrebačkom velesajmu.

Haški sud je lani u veljači hrvatskom tužiteljstvu dostavio
dokumentaciju o tim zločinima s kojima je, po pisanju hrvatskog tiska, ali i izvješću američke Središnje obavještajne agencije (CIA) iz 1995., povezan Merčep.

U Državnom odvjetništvu RH još uvijek razmatraju i analiziraju tu dokumentaciju.

Merčep je do sada sve optužbe na svoj račun uvijek odbacivao, nazivajući ih glupostima.

Merčep je bio kandidat na posljednjim predsjedničkim izborima. Predsjednik je Hrvatske pučke stranke.