Tomo Medved
Tomo Medved Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je gotovo nestvarno da kada cijeli civilizirani zapadni svijet jedinstveno pruža potporu Ukrajini, dio saborskih zastupnika ne prepoznaje ulogu Hrvatske u EU misiju za vojnu pomoć Ukrajini -EUMAM.


"Hrvatska ne može i neće biti nesvrstana, bila je žrtva velikosrpske brutalne agresije. Toliko života smo izgubili i toliko patnji prošli da nitko ne razumije ukrajinski narod bolje od nas, i zato je gotovo nestvarno, poglavito oni saborski zastupnici koji dolaze iz gradova koji su bili žrtve velikosrpske agresije, da ne prepoznaju ovaj trenutak", rekao je potpredsjednik Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, komentirajući u petak glasanje o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga RH u misiji EU za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM.

Odluka nije dobila potrebnu dvotrećinsku većinu od 101 glasa zastupnika. Naime, za donošenje Odluke o sudjelovanju Hrvatske u EUMAM misiji, koja bi uključivala dolazak na obuku u Hrvatsku do stotinjak ukrajinskih vojnika u rotacijama tijekom dvije godine, glasovalo je 97 zastupnika, a 10 je bilo protiv. Među zastupnicima koji su je podržali, uz 77 vladajući, bilo je i 20 oporbenih zastupnika.

Andrej Plenković Plenković nakon fijaska u Saboru prozvao ''političke patuljke'': ''Oni ne samo da su polupali lončiće, nego su baš promašili cijelu loptu''

Ministar Medved naglasio je kako je misija EUMAM koncipirana tako da se kroz participiranje svih zemalja da doprinos Ukrajini u svjetlu osposobljavanja njihove vojske za obranu od ruske agresije.

"A koncept našeg participiranja predložio je Glavni stožer Hrvatske vojske, generali i časnici koji su iznijeli Domovinski rat", istaknuo je ministar hrvatskih branitelja Medved u izjavi novinarima na prijamu za predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

"Hrvatska vojska ima respektabilne instruktore u raznom spektru sposobnosti, tako da itekako imamo što ponuditi kolegama iz ukrajinske vojske, no, nažalost, očito određeni saborski zastupnici iz samo njima poznatog motiva, ne prepoznaju ovaj trenutak", dodao je.

Glasanje u Saboru Politički patuljci i kukavice, kaže Plenković: Tko su zastupnici koji su glasali protiv Vladine odluke?

''Vlada će nastaviti pomagati ukrajinskom narodu, snažno kao i dosad''

Ministar Medved je rekao kako će u vremenu pred nama Vlada RH nastaviti pomagati ukrajinskom narodu, snažno kao što su to činili i dosad.

"Zastupnici koji nisu iskoristili ovaj moment, nemaju više mogućnosti popravnog i imat će priliku preispitivati svoju odluku, a vjerujem da će i njihovi glasači prepoznati stupanj neodgovornosti u svjetlu državničkog pristupa. Jer Hrvatska, kao punopravna članica NATO-a i EU, ima niz pogodnosti, ali i obveze", dodao je.

Ministar Medved podsjetio je kako je Hrvatska od stupanja u NATO imala nekoliko međunarodnih misija i operacija, gdje su hrvatski instruktori prezentirali na najbolji mogući način Hrvatsku vojsku i sposobnosti izgrađene i u Domovinskom ratu.

Sabor nije usvojio odluku o obuci ukrajinskih vojnika Plenković nije uspio: HDZ nije skupio dovoljno ruku za Vladinu odluku o obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

"Prisjetimo se što smo prije 31 godinu kao narod proživljavali i napora koje su predsjednik Tuđman i tadašnja Vlada radili da se pomogne Hrvatskoj. Kako je moguće da se sve to zaboravi, i danas kada je RH realizirala gotovo sve svoje strateške ciljeve, kada zaista možemo pružiti promoć zemlji koja je žrtva totalne ruske agresije, gdje svakodnevno imamo na stotine mrtvih, ne prepoznamo trenutak i kažemo da smo mi taj narod koji danas ima mandat pružiti potrebu onima u potrebi", naglasio je Medved

Dodao je kako je siguran da će u povijesti ostati zapečaćena loša procjena onih koji nisu dali potporu misiji EUMAM, i donijeli odluku koja Hrvatskoj dugoročno donosi štetu kao vjerodostojnoj članici najsnažnijih međunarodnih asocijacija.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju