Obavijesti Video Pretražite Navigacija
CIJENE GORIVA

Malo dobrih vijesti za građane: Od utorka pojeftinjuje benzin

Od utorka će doći do značajnog pojeftinjenja goriva. Zbog ukupnih kretanja na globalnom tržištu vjerojatno će benzin nakon dugo vremena biti ispod 10 kuna po litri. Konačan izračun znat će se početkom idućeg tjedna.

Da će od utorka pojeftiniti gorivo, potvrdio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u izjavi za medije nakon redovite tjedne sjednice Vade. Međutim, nije rekao konkretan iznos pojeftinjenja. 

"Kad se uzme u obzir trgovanje i benzinom i dizelom na tržištu Mediterana u protekla dva tjedna, doći će do osjetnog smanjenja cijene i benzina, i dizela, i plavog dizela'', kazao je Filipović.



''Ako isključimo današnji dan, smanjio bi se dizel za 72 lipe, plavi dizel bi pao za 72 lipe, dok bi benzin bio jeftiniji za 96 lipa", kazao je uz ogradu da treba pričekati da prođe vikend ministar. Naime, još danas se trguje na burzama i referentna cijena se ne može odrediti.

S obzirom na to da je sada litra eurosupera 10,60 kuna, od utorka bi, kako se čini s obzirom na navedeno, trebala biti ispod 10 kuna.

"Vidjet ćemo što će biti nakon današnjeg trgovanja, no u svakom slučaju dobre su vijesti", kazao je Filipović.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 2 smanjeni uvoz i panična kupovina Kako bi riješili kaos zbog nestašice goriva, susjedi ukinuli cjenovni limit

Pročitajte i ovo Ilustracija TELEFONSKA SJEDNICA Vlada donijela uredbu o cijenama goriva: Pogledajte po koliko će se prodavati dizel, a po koliko benzin

Prema posljednjoj Vladinoj uredbi koja je na snagu stupila 6. prosinca i koja se odnosi na dvotjedno razdoblje, osnovni benzin eurosuper 95 prodaje se za najviše 10,60 kuna po litri, eurodizel za 11,59 kuna, a plavi dizel za 7,95 kuna po litri.

Ustavna tužba zbog utvrđivanja najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade našlo se i davanje odgovora Ustavnom sudu oko prijedloga pokretanja postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti uredbi o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, pa su novinari Filipovića pitali tko je i s koje osnove podnio ustavnu tužbu. Otkrio je da je riječ o Udruzi malih distributera goriva.

"Oni su naravno nezadovoljni time što smo mi smanjili marže. Međutim, sve što mi radimo u kontekstu cijena goriva je u cilju da naši građani i poduzetnici što lakše prođu kroz ovu krizu", izjavio je Filipović.

Podsjetio je da je cijena litre dizela i benzina za oko dvije kune niža zbog Vladinih intervencija. "Njima se to ne sviđa, no međutim mi radimo sve sukladno pozitivnim zakonskim propisima kako bi štitili naše građane i to ćemo raditi i dalje", poručio je Filipović.

U utorak u Bruxellesu ministri energetike Europske unije nisu uspjeli postići konačni dogovor o ograničenju cijena prirodnog plina na cijelom teritoriju Unije, a novi izvanredni sastanak je sazvan za ponedjeljak, 19. prosinca.

FIlipović očekuje da će se tada postići dogovor o "razumnoj cijeni", kako bi se poslala poruka svim špekulantima na tržištu da su građani i poduzetnici na prvom mjestu.

Trenutna cijena po megavatsatu je oko 140 eura, a Filipović se nada, što je stav i još nekih zemalja, da će gornja granica cijene plina biti što niža.

Tako, gledano u smjeru kompromisa, prihvatljiva cijena po Filipoviću bila bi u rasponu od 150 do 180 eura. "Njemačka primjerice inzistira da to bude iznad 220 eura. Prema tome, važno je pronaći kompromis i poslati poruku tržištu što je neka razumna cijena", rekao je Filipović.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene