Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Medicinski fakultet o slučaju Kurjak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu priopćio je danas da "prikuplja i analizira dodatne i prijeko potrebne činjenice te razmatra nekoliko izloženih prijedloga za rješavanje nastale situacije" u vezi s dr. Asimom Kurjakom kojeg je časopis "British Medical Journal" prozvao za plagiranje znanstvenog rada.

Fakultet taj slučaj rješava u skladu s jedinstvenim načelima propisanima Statutom i drugim aktima Fakulteta i Sveučilišta, stoji u priopćenju, a čim postupak bude gotov, obavijestit će javnost o ishodu i donesenim odlukama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nepravomoćno oslobođen Kurjak dobio spor, ali nepovratno poljuljao ugled Slika nije dostupna Asim Kurjak neće u zatvor

Dekanica Medicinskog fakulteta Nada Čikeš u priopćenju ističe da je za uspješan i objektivan završetak postupka "ključno osigurati akademsko ozračje i izbjeći medijske i ostale vanjske utjecaje te senzacionalizam".

U "British Medical Journalu" prije mjesec dana objavljen je članak "Uloga sustavnoga preglednog rada u otkrivanju plagijata: slučaj Asima Kurjaka" sir Iana Chalmersa, doktora oxfordske Knjižnice "James Lind", ustanove koja prikuplja podatke o kliničkim pokusima u svijetu.

Chalmers u članku opisuje dva slučaja za koje je utvrdio da je riječ o plagijatima: prvi je slučaj sam otkrio 1991., a drugi su 2002. otkrili norveški autori čiji je rad, kako navodi, Kujrak plagirao.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene