Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priznali pogrešku

Kako je maturant Niko pobijedio sustav: "Odgovor im je bio i prilično bezobrazan"

Aktualno Galerija Niko Mađerić, maturant 2. gimnazije Niko Mađerić, maturant 2. gimnazije Foto: DNEVNIK.hr Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a Foto: DNEVNIK.hr Maturant pobijedio sustav - 1 Maturant pobijedio sustav - 1 Foto: DNEVNIK.hr Maturant pobijedio sustav - 2 Maturant pobijedio sustav - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Maturant pobijedio sustav - 3 Galerija 1/6 >>
Naši zastupnici mogli bi puno naučiti od jednog maturanta. Zbog pitanja na državnoj maturi oglasio se i USKOK! Pitanje je glasilo "Kako se naziva ured vlade Republike Hrvatske, specijaliziran za borbu protiv korupcije?" Iako su za točan odgovor priznali USKOK - zagrebački maturant Niko Mađerić upozorio ih je da to nije Vladin ured i pokazao kako izgleda pobjeda učenika!.

Niko Mađerić je maturant koji je pobijedio sustav jer je pronašao pogrešku u pitanju državne mature. Od maturanta se tražilo da na pitanje koji je Vladin ured za suzbijanje korupcije odgovore USKOK - iako USKOK nije Vladin ured nego neovisno tijelo.

"Bilo mi je zbunjujuće, ali računao sam nisam ja nešto dobro naučio, postoji neki takav ured. Misliš si, okej ovo je trik pitanje, nemoj napisati USKOK, sigurno nije to, nije to Vladin ured", rekao je Mađerić.

Kad je shvatio da je pogreška, Nacionalnom centru koji provodi maturu poslao je žalbu. Odbili su je.

Pročitajte i ovo Hrvatska diže specijalne dronove - 4 Bit će od velike pomoći Vatrogascima u pomoć stižu i dronovi: "Mogu otkriti i eventualne uzroke požara"

Na pitanje reporterke Dnevnika Nove TV Martine Bolšec Oblak koje je bilo njihovo obrazloženje, zašto su oni rekli u početku da ne žele priznati pogrešku, Mađerić je odgovorio: "Bavili su se malim i velikim slovom u pitanju, više puta su manipulativno u odgovoru napisali da su tražili ime ureda za borbu protiv korupcije, što nije točno, tražili su ime ureda Vlade RH, odgovor je bio i prilično i bezobrazan."

Pa je Niko u drugoj žalbi podučio osobe zadužene za maturu da se ni u jednoj pravnoj ni politološkoj literaturi USKOK ne spominje kao ured Vlade, već kao samostalno i neovisno pravosudno tijelo. Pitanje je tek tada poništeno.

"Mi svi maturanti koristimo prijašnje mature kako bi učili iz njih. Da oni to pitanje nisu izuzeli svi maturanti u budućnosti bi krivo učili i onda to ne bi imalo smisla ni sama državna matura ni proces obrazovanja ne bi imao smisla", istaknuo je Mađerić.

Priopćenjem se na kraju oglasio i USKOK. Pogrešku je nakon druge žalbe priznao ravnatelj Nacionalnog centra - svi su maturanti dobili dodatni bod.

"Moja zahvala učeniku koji je ukazao na pogrešku i on nije ništa loše napravio nego ukazao je i nama u Centru da moramo biti još pozorniji na ispitu", poručio je Vinko Filipović, ravnatelj NCVVO-a.

Hoće li članovi stručnog povjerenstva, koji su prvi put odbili priznati pogrešku, ostati bez dijela honorara tek će se odlučiti. Oko 2000 pitanja na maturi sastavljaju profesori.

"To je sigurno poruka stručnim povjerenstvima koja odlučuju o prigovorima na prvom stupnju da na neki način navladaju svoj stručni ego", napomenuo je Filipović.

Niko je nekim vršnjacima promijenio život. Naknadno priznati bod maturantici Niki otvorio je nova obrazovna vrata.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Kako je kod susjeda Turistička patrola Dnevnika Nove TV u Italiji i Sloveniji: Kakve su cijene u odnosu na one na hrvatskoj obali?

"Na mom prvom izboru fakulteta sam se dosta pomakla tako da je sto posto da upadam, upala sam i na još jedan fakultet tako da ovo mi je stvarno dobro došlo", rekla je Nika.

Niko je i bez toga ispit iz poltike i gospodarstva prošao s pet. Na pravu je prvi na listi, na ekonomiji drugi, a u borbi Davida protiv Golijata pokazao je ono čemu obrazovni sustav oduvijek teži - naučiti učenike da znanje primijene u praksi.

"Ovo je zapravo pobjeda učenika na neki način", zaključio je Niko. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene