Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako je kod susjeda

Turistička patrola Dnevnika Nove TV u Italiji i Sloveniji: Kakve su cijene u odnosu na one na hrvatskoj obali?

Aktualno Galerija Odbijaju li naše cijene? - 3 Odbijaju li naše cijene? - 3 Foto: DNEVNIK.hr Odbijaju li naše cijene? - 2 Odbijaju li naše cijene? - 2 Foto: DNEVNIK.hr Odbijaju li naše cijene? - 1 Odbijaju li naše cijene? - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Galerija 1/4 >>
Hrvatska konkurencija u turizmu trlja ruke jer skupoća o kojoj se govori od početka špice ove sezone goste tjera k našim susjedima. Kako je kod njih po pitanju cijena, ali i onog što nude, u turističkoj patroli provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Portorož se od jutra prži na 30 stupnjeva pa je hlađenje u moru najbolja ideja. Gosti su na slovensku obalu stigli sa svih strana.

"Dvoumili smo se za odmor između Hrvatske i Slovenije, gledali smo kakve su cijene, u Hrvatskoj su mi se učinile skuplje pa je prevladalo to da ostanemo doma", rekla je Tina iz Slovenije.

Ali i u svom dvorištu treba dubok džep. Kava na slovenskoj plaži je 2 i pol eura, kuglica sladoleda 2 eura i 60 centi, a za dvije ležaljke i suncobran morate izdvojiti 25 eura.

"Košta, sigurno košta, ispod 30 eura nikako. Hrana je najskuplja, tržnica, sladoled do 3,5 eura", rekao je Estri iz Makedonije.

To se osjeti i na posjećenosti. Slovencima je, kažu, broj gostiju pao u odnosu na lani. Više je stranaca nego domaćih, osim vikendom.

Pročitajte i ovo Jakov Aranza, voditelj smjene zavoda za hitnu medicinu Split Toplinski val Zbog vrućine i hitna imala pune ruke posla: "Nažalost, neke intervencije završile su smrtnim ishodom"

"Nijemaca je najviše i gostiju s engleskog govornog područja, ne znam odakle su točno, mislim Skandinavija pa i Slovenci. Žale li se na cijene? Neki da, neki ne. Nama je sezona bolja, za druge sam čula da imaju nešto manje ljudi, nama je u dobro", rekla je ugostiteljica Vesna.

U biseru talijanske regije Veneto vladala je nedjeljna vreva, 15 kilometara duga plaža Lido di Jesolo vrvjela je kupačima.

Procjenjuje se da će ova regija zabilježiti rast od gotovo 15% u noćenjima ove godine. Ali gosti kažu i cijene su rasle.

"Suncobran u prvom redu ide od 25 do 30 eura, još ako obitelj ide pojesti nešto u bar, treba ti jako puno novca", rekao je Marko iz Italije.

Kava se može popiti za euro i 30 centi. Tjestenina ide od 9 eura, a lokali su puni.

Pročitajte i ovo Teretni vlak iskočio iz tračnica Slijedi očevid Teretni vlak iskočio iz tračnica na pruzi Zagreb - Vinkovci, otkriveno i što je razlog ove nesreće

"Gosti su najčešće stalni, zadovoljni su s nama, lijepo je vidjeti ljude koji se vraćaju svake godine. Najčešće dolaze iz Njemačke, Austrijanci i Mađari i, naravno, mnogi Talijani koji žive u blizini", kazala je konobarica Ana.

Cijeli poluotok baš ove godine računa na rekordnu turističku godinu, izvjestila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga koja se javila i uživo iz Italije.

Reporterka Dnevnika Nove TV kaže kako bi mamac na susjednu obalu mogla biti cijena kave od 1,30 eura.

"Vidjeli smo, neke su cijene i kalkulacije odbili od naše obale, ali to se ne bi reklo po brojkama Hrvatske turističke zajednice", javila je reporterka.

"U dosadašnjem dijelu godine Talijana je u Hrvatskoj više i to 19% u dolascima i 13% u noćenjima. I Slovenaca je vise, 5% i u dolascima i u noćenjima", javila je i dodala kako jedni i drugi na našoj obali preferiraju Istru i Kvarner, a na listi se našao i Zagreb.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jedna od najpopularnijih plaža VIDEO Prizori koji lede krv u žilama: Surferi se neometano zabavljali, a oko njih plivale velike bijele psine

Gosti koji ostaju kod kuće na odmoru kao razlog navode blizinu, ali i cestarine i gorivo.

Jusić Mezga kaže kako svaki gost može pronaći nešto po svojoj volji i prihvatljivo za svoj džep.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene