Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će od velike pomoći

Vatrogascima u pomoć stižu i dronovi: "Mogu otkriti i eventualne uzroke požara"

Aktualno Galerija Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik Foto: DNEVNIK.hr Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, Dubrovnik Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik, Dubrovnik Foto: DNEVNIK.hr Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, Šibenik Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik, Šibenik Foto: DNEVNIK.hr Hrvatska diže specijalne dronove - 1 Hrvatska diže specijalne dronove - 1 Foto: DNEVNIK.hr +3 Hrvatska diže specijalne dronove - 2 Galerija 1/8 >>
I dalje nema mira na području Grebaštice u Šibensko-kninskoj županiji. Požar koji je u četvrtak ostavio pustoš - ponovno se jutros aktivirao. Srećom brzo su vatru pod kontrolu stavile zračne snage i vatrogasci, a od sutra vatrogascima pomoć šalje i vojska. Ustupit će im svoje dronove koji bi trebali pomoći u brzom otkrivanju požara, ali i počinitelja. Više detalja donosi reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

Gorjelo je na brdu Jelinjak, odakle je vatra krenula i prije tri dana. Vatrogascima je to nepristupačan teren pa su odmah dignute zračne snage.

"Ukupno 42 vatrogasca su tu na terenu, tri protupožarna zrakoplova i mogu reći da je u ovom trenutku zaustavljeno širenje i sada će se tijekom dana raditi sanacija i daljnje dežurstvo. I na ovom požaru imamo dosta opreme koje je uništeno, ali ona će se kontinuirano nabavljati", rekao je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik iz Šibenika.

Pročitajte i ovo Katarina Jusić Mezga, novinarka Nove TV Kako je kod susjeda Turistička patrola Dnevnika Nove TV u Italiji i Sloveniji: Kakve su cijene u odnosu na one na hrvatskoj obali?

Objekti ovaj put nisu bili ugroženi, a kolike su štete na području Grebaštice gdje je požar zahvatio 600 hektara, još se utvrđuje. Utvrđuje se i uzrok požara. U tome bi trebali pomoći i MORH-ovi dronovi koji se svake sezone stavljaju na raspolaganje glavnom vatrogasnom zapovjedniku.

"Od 15.7. do 15.8. besposadne letjelice ćemo upućivati u područja gdje kamere ne mogu pokriti ono što mi ne vidimo, gdje imamo mrtve kuteve. Osim nadgledanja, uočavanja, dronovi mogu otkriti eventualnih mogućih uzročnika požara, ako primjerice postoji namjera zapaljenja i prenijeti sliku odmah u operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama", objasnio je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik.

Da ga je Jug imao prošle godine kad im je trebao, možda bi sada znali tko je zapalio požar u kojem je smrtno stradao jedan vatrogasac.

"Da dron ide na nekakvoj dnevnoj bazi, sigurno bi možda takvu nekakvu stvar otkrio. Evo, požar u Orašcu je podmetnut i možda bi ga uočio i možda bi danas znali kako je nastao taj požar, ali evo mi imamo devet dronova koji su raspoređeni diljem županije", izjavio je Stjepan Simović, županijski vatrogasni zapovjednik iz Dubrovnika.

Više od 80 posto Dubrovačkog i Šibenskog područja pokriveno je videonadzorom. Prva ga je uvela Istarska županija, donosi reporterka Dnevnika Nove TV, Dina Ćevid.

Pročitajte i ovo Teretni vlak iskočio iz tračnica Slijedi očevid Teretni vlak iskočio iz tračnica na pruzi Zagreb - Vinkovci, otkriveno i što je razlog ove nesreće

Mi promatramo sad sa osam pozicija, druge godine će istarska županija u cijelosti kvalitetno biti pokrivena 100 posto s videonadzorom. Videonadzor isto ima ograničenja pa su tu ova druga tehnička rješenja, napomenuo je Dino Kozlevac, Županijski vatrogasni zapovjednik Istre.

Videonadzor se stvarno pokazao učinkovit, i normalno da su ljudi oprezniji kad se sve nadzire", rekao je Simović.

Dronovi će pokrivati cijelo priobalje, a svaki dan slat će se tamo gdje su najpotrebniji - od istarske do dubrovačko-neretvanske županije.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene