Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)
Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL)

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković odbio je u utorak fotografirati se sa zamjenikom načelnika Trebinja Mirkom Ćurićem prigodom otvaranja graničnog prijelaza Ivanica kazavši da Dubrovnik nikada neće uspostaviti suradnju s Trebinjem dok ne uslijedi isprika za ratna razaranja.


"Prije toga potrebno se ispričati građanima grada Dubrovnika, majkama koje su izgubili sinove, obiteljima koje su izgubile djecu i djeci koja su ostali bez roditelja", rekao je novinarima Mato Franković, gradonačelnik Dubrovnika.

Vezani članci Gradonačelnik Mato Franković (Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL) ''Zatvaranje žičare dokaz je djelovanja pravne države i najbolja reklama za Hrvatsku'' Upravljanje milijunima od zidina (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Ponovno se razbuktala borba za milijune kuna od dubrovačkih zidina: Bivši gradonačelnici podignuli tužbu

Pojasnio je da je isprika preduvjet suradnje.

"Kada ta isprika uslijedi kao što je uslijedilo iz Crne Gore, Dubrovnik je spreman surađivati s Trebinjem. Dok se to ne dogodi, mi nismo spremni surađivati, niti ćemo s onima koji su napadali naš grad", rekao je Franković.

Odbio je mogućnost da se Dubrovnik ispriča Trebinju navodeći da ne vidi nikakav razlog za to.

"Zašto bismo se mi iz Dubrovnika trebali ispričavati Trebinju? Je li zbog toga što smo branili svoje kuće, domove, je li zato?" rekao je Franković, pri čemu je pojasnio da Hrvatska vojska nikada nije nikoga napadala.

Nakon izjave za medije gradonačelnik Dubrovnika odbio se fotografirati sa zamjenikom načelnika Trebinja Mirkom Ćurićem te je napustio ceremoniju na graničnom prijelazu Ivanica koji je u utorak svečano otvoren.

Na početku Domovinskog rata 1991. godine pripadnici tzv. JNA i rezervista uz vodstvo radikalnog dijela Srpske demokratske stranke iz Trebinja i istočne Hercegovine sudjelovali su u razaranju grada Dubrovnika i dubrovačkog zaleđa. (Hina)