Policijski brod čuva hrvatske ribare u Savudrijskoj vali (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL)
Policijski brod čuva hrvatske ribare u Savudrijskoj vali (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Njemačka javna televizija ARD emitirala je prilog o graničnom sporu Hrvatske i Slovenije u Savudrijskoj vali.


Reporteri njemačkog ARD-a isplovili su sa savudrijskim ribarom Eziom Kocijančićem, a ono što je uslijedilo nakon što ih je pokušao presresti patrolni čamac slovenske policije nazvali su groteskom

Vezani članci Slika nije dostupna Ovo je sve što trebate znati o arbitraži Slika nije dostupna "Hrvatska će morati priznati odluku arbitraže - ma kakva ona bila"

"Svaki pokušaj prilaska slovenskog policijskog broda sprječava veći hrvatski policijski brod. Slovencima nakon više pokušaja preostaje tek da putem zvučnika upozore hrvatskog ribara da napusti slovenske vode. U suprotnom će platiti visoku novčanu kaznu", kaže se, među ostalim, u prilogu njemačke javne televizije koji je prikazan u nedjelju navečer. 

U prilogu se njemačkim gledateljima objašnjava granični spor između Hrvatske i Slovenije te im se približavaju stajališta hrvatskog i slovenskog ministarstva vanjskih poslova. 

Tako prenose stav Hrvatske o nemogućnosti dogovora sa Slovencima zbog njihovih pretjeranih teritorijalnih zahtjeva, dok Karl Erjavec, slovenski ministar vanjskih poslova, kaže da pregovori s Hrvatskom traju već 20 godina te da se hrvatska strana nije držala dosad postignutih dogovora. 

Na kraju priloga se objašnjava kako hrvatski ribari ne žele ribariti u pratnji policije i pod prijetnjom visokih kazni, i to u dijelu mora u kojem je i ribe sve manje. 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju