U ljetne dane nema boljeg rashlađenja od kriške lubenice. Smatramo je voćem, ali je zapravo povrće.

Galerija


Naziva ima koliko i koštica. U to su se uvjerili dopisnici Dnevnika Nove TV - od Osijeka do Dubrovnika.

Na sjevernom Jadranu ovo povrće većina zove angurija. Srednji i južni Jadran, uz anguriju, koriste i nazive: angorja, čandrun, čatrun, čentrun, te dinja.

Vezani članci Slika nije dostupna Zvuči nestvarno, ali lubenica se da savršeno narezati doslovno u sekundi, pogledajte! Slika nije dostupna Mogao je ubiti nekog: S osmog kata je bacio lubenicu na automobil

Jug Hrvatske sklon je nazivu dinja, a na rubnim dijelovima s BiH - lubenicu zovu karpuza ili bostan. Na istoku uvriježen je naziv lubenica, a koristi se i izraz bostan.

Tena Babić Sesa, dijalektologinja, navodi: "Treba poticati i mlađe i da se to što više očuva i da se što više koristi. Time čuvamo jezičnu prošlost čuvamo identitet i zapravo na taj način znamo tko smo i odakle smo".

"Uz vitamin A i vitamin C ima dobar izvor je vitamina B1, B2, kalija, magnezija i drugih tvari. Sjemenke ne izbacivati vani, sjemenke je bitno da sažvačemo jer ima dosta vlakna koja pomažu pri radu probavnog sustava", upozorava Branko Marković, nutricionist.

Više o ovom povrću doznajte u videu u prilogu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr