Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ima naziva koliko i koštica

Lubenica, dinja ili neko treće ime? Provjerite kako se kod vas naziva omiljeno povrće

Aktualno Galerija Lubenica ili dinja? - 1 Lubenica ili dinja? - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Lubenica ili dinja? - 2 Lubenica ili dinja? - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Tena Babić Sesa, dijalektologinja Tena Babić Sesa, dijalektologinja Foto: Dnevnik Nove TV Lubenica ili dinja? - 4 Lubenica ili dinja? - 4 Foto: Dnevnik Nove TV +1 Branko Marković, nutricionist Galerija 1/6 >>
U ljetne dane nema boljeg rashlađenja od kriške lubenice. Smatramo je voćem, ali je zapravo povrće.

Naziva ima koliko i koštica. U to su se uvjerili dopisnici Dnevnika Nove TV - od Osijeka do Dubrovnika.

Na sjevernom Jadranu ovo povrće većina zove angurija. Srednji i južni Jadran, uz anguriju, koriste i nazive: angorja, čandrun, čatrun, čentrun, te dinja.

Pročitajte i ovo Zašto je uvozna lubenica jeftinija od domaće? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 zadruge i klasteri Kako protiv uvoznih lubenica? Proizvođači u Slavoniji idu zajedno na tržište, a na jugu za udruženja ne žele ni čuti Slika nije dostupna Jedva da se pokriju i troškovi Prinosi izvrsni, a cijena nikakva: Jeftine uvozne lubenice "pojedu" slasne domaće

Jug Hrvatske sklon je nazivu dinja, a na rubnim dijelovima s BiH - lubenicu zovu karpuza ili bostan. Na istoku uvriježen je naziv lubenica, a koristi se i izraz bostan.

Tena Babić Sesa, dijalektologinja, navodi: "Treba poticati i mlađe i da se to što više očuva i da se što više koristi. Time čuvamo jezičnu prošlost čuvamo identitet i zapravo na taj način znamo tko smo i odakle smo".

"Uz vitamin A i vitamin C ima dobar izvor je vitamina B1, B2, kalija, magnezija i drugih tvari. Sjemenke ne izbacivati vani, sjemenke je bitno da sažvačemo jer ima dosta vlakna koja pomažu pri radu probavnog sustava", upozorava Branko Marković, nutricionist.

Više o ovom povrću doznajte u videu u prilogu. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene