S ovim incidentom, koji se dogodio još u ožujku ove godine, javnost do danas nije bila upoznata.

Galerija


Redoviti zadatak na koji je iz vojne baze u Divuljama poletjela posada helikoptera pretvorio se u – lov na vepra na Dinari. Po neslužbenim informacijama, pritom su se i snimali, što im je na kraju i "presudilo". S ovim incidentom, koji se dogodio još u ožujku ove godine, javnost do danas nije bila upoznata.

Vezani članci Hrvatska vojska, ilustracija MORH raspisao natječaj za prijam 240 vojnika i mornara u djelatnu vojnu službu Otvaranje središta za obuku u Udbini (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Najbolji od najboljih: Kako se postaje hrvatski komandos?

U MORH-u su nam potvrdili incident te kazali da je nakon predmetnog događaja Vojna policija provela kriminalističko istraživanje te je o tome izvijestila nadležno Općinsko državno odvjetništvo, temeljem čega je podignuta optužnica

Navode da se nekolicina pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva tom optužnicom sumnjiči za kazneno djelo protuzakonitog lova i ribolova iz čl. 204. st. 2. Kaznenog zakona.

Predmetni događaj dogodio se nakon planirane obuke prilikom povratka u vojarnu, u nenaseljenom planinskom dijelu. U helikopteru su se nalazila i dva pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH-a, no utvrđeno je da oni nisu izravno sudjelovali u počinjenju kaznenog djela te protiv njih nadležno odvjetništvo nije podignulo optužnicu.

U MORH-u su nam rekli da je u skladu sa Zakonom o službi u OSRH-u zbog počinjenja stegovnih prijestupa protiv sudionika pokrenuti i stegovni postupci pred Vojnostegovnim sudom.

Napominju i da je riječ o izdvojenom slučaju nedopustivog ponašanja pojedinaca te se ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti pripadnika Hrvatske vojske. Naglašavaju da se u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama svaki stegovni prekršaj, bez iznimke, sankcionira u skladu sa zakonskom regulativom.

Ekipa koja voli veprovinu, kako neslužbeno doznajemo, i snimala se, a kada su pozvani u Zagreb na razgovor, nadležni su im pustili video. MORH smo pitali i je li vepar upucan – odgovorili su nam da nije 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.