Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analizira Mislav Bago

Gdje će se voditi najveće borbe u drugom krugu lokalnih izbora?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago analizira startne pozicije s kojih stranke idu u drugi krug lokalnih izbora 2. lipnja.

Većina građana Hrvatske župane će birati u drugom izbornom krugu. Vidjeli smo rezultate u prvom izbornom krugu tko su izborni pobjednici. Pogledajmo sada u kojim županijama koja politička opcija može očekivati, nadati se pobjedi u drugom izbornom krugu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novi stari gradonačelnik Rijeka: Obersnel odnio pobjedu sa 67,67 % glasova! Slika nije dostupna Tema dana Kako komentirate rezultate lokalnih izbora?

HDZ relativni pobjednik u 5 županija

Što se tiče HDZ-a u 5 županija oni su relativni pobjednici - u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji. Druga politička opcija, iznimno zanimljivo, HNS koji se nada mogućnosti osvojiti tri župana - u Varaždinskoj županiji, gdje su dosad imali župana, ali i u Međimurskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj, gdje vode bitku s SDP-om. HDSSB ima prednost u Osječko-baranjskoj županiji, SDP ima prednost i nada se pobjedi u Sisačko-moslavačkoj županiji, a u Istri IDS se nada zadržati vlast i potući Damira Kajina.

>> Rezultati lokalnih izbora 2013 - NAJNOVIJI podaci DIP-a!

Zanimljive bitke na jugu Hrvatske

Pogledajmo zapravo gdje će se voditi ta politička borba u Hrvatskoj što se tiče odnosa županija. Ono što je svakako svima najzanimljivije je jug Hrvatske. Splitsko dalmatinska županija - Zlatko Ževrnja 43,05 posto protiv Ivana Grubišića 31,6 posto. HDZ očekuje i uvjeren je da će tu pobijediti te zadržati vlast u toj županiji. U Šibensko-kninskoj županiji HDZ također očekuje da će zadržati vlast, Goranu Pauku nedostajalo je malo - osvojio je 46,59 posto, a Anita Bara (SDP) 31,41 posto.

U Zadarskoj županiji također političkom uporištu HDZ-a vjeruju u pobjedu 2. lipnja u drugom izbornom krugu. Stipe Zrilić 49,93 posto, a Renata Sabljar-Dračevac 24,66 posto. HDZ također želi - relativni je pobjednik - zadržati vlast i u Karlovačkoj županiji. Tamo dosadašnji župan Ivan Vučić ima 49,09 posto, a SDP-ov kandidat Boris Ožanić 36,41 posto. I posljednja županija u kojoj HDZ želi zadržati vlast i time ponoviti rezultat iz 2009. godine je Požeško-slavonska županija - Alojz Tomašević ima 43,43 posto, a SDP-ov kandidat Vicko Njavro 25,13 posto.

To su HDZ-ove županije gdje žele ponoviti rezultat i zadržati vlast iz 2009. godine.

HNS se nada trima županima

HNS se nada da će imati i dalje župana u Varaždinskoj županiji Predraga Štromara (49,16 posto). HDZ-ov kandidat Anđelko Stričak ima 19,62 posto. U dvije županije HNS se nada, ali u obračunu protiv SDP-ovih kandidata osvojiti vlast i imati župana. Ponajprije u Međimurskoj županiji gdje HNS-ov kandidat Matija Posavec ima 31,8 posto, a SDP-ov kandidat i župan Ivan Perhoč 31,69 posto. Ovdje će 200 glasova odlučivati o županu.

Još jedna zanimljiva utrka vodi se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. HNS-ov kandidat, nekad zaštitni znak HSS-a Damir Bajs ima 30,4 posto, a ide protiv SDP-ova kandidata za župana Vedrana Babića, kojeg podupire HSS, koji ima 30,2 posto. Također 200 do 300 glasova odlučuje o budućem županu u toj županiji.

HDSSB i dalje jak u Osječko-baranjskoj županiji

Idemo na istok Hrvatske - Osječko-baranjska županija. U HDSSB-u se nadaju da će i dalje voditi Osječko-baranjsku županiju. Aktualni župan Vladimir Šišljagić ima 40,86 posto, a HDZ-ovac Goran Ivanović 22,73 posto. SDP preko županice Marine Lovrić Merzel želi zadržati vlast u Sisačko-moslavačkoj županiji. Trenutno kao relativna pobjednica osvaja 47,99 posto, a HDZ-ov kandidat Ivo Žinić 30,65 posto.

Ostala nam je još Istra, također zanimljiva politička bitka na ljevici. IDS želi i vjeruje da će i dalje vladati Istrom. Valter Flego ima 47,25 posto, a bivši IDS-ovac, sada na SDP-ovoj listi Damir Kajin 36,24 posto.

Sraz SDP-a i HDZ-a u 11 gradova

U 17 gradova birat će se u drugom krugu, a u njih 11 dogodit će se sraz SDP-a i HDZ-a. U političkom smislu, bitka za gradove bit će bitka između dviju najvećih političkih stranaka ili blokova političkih stranaka. Javnost će, naravno, najviše pratiti četiri velika grada.

Počnimo s hrvatskom metropolom, sa Zagrebom. Sasvim je jasno što se tiče SDP-a da više nemaju nikakvu kontrolu u Gradskoj skupštini, a Milan Bandić na korak je do još jednog mandata - ima 47,3 posto, a Rajko Ostojić 22,71 posto.

Split u fokusu

Ali zato, jedan grad će sljedeća dva tjedna biti u fokusu i političara SDP-a i HDZ-a, ali i javnosti - Split. Ivo Baldasar (SDP) ima 29,24 posto, a HDZ-ov kandidat Vjekoslav Ivanišević ima 21,72 posto. Tu će se voditi prava politička bitka za preuzimanje tog grada između ta dva politička bloka.

U Osijeku, kao što su sva istraživanja predviđala Krešimir Bubalo ima 36,18, a u drugom krugu ide protiv Ivana Vrkića, koji ima 27,87 posto. Vojko Obersnel je prije četiri godine u prvom krugu pobijedio, ali sada će pobjedu morati tražiti u drugom krugu protiv HDZ-ova protukandidata. Obersnel je u prvom krugu osvojio 48,06 posto, a HDZ-ov kandidat Hrvoje Burić 16,09 posto. Sasvim jasno, Obersnel će u drugom krugu pobijediti.

Zanimljivi i Dubrovnik i Šibenik

Ono što je svakako zanimljivo i što će i Nova TV pratiti u sljedeća dva tjedna su političke borbe u još nekim gradovima. Na jugu Hrvatske u Dubrovniku ćemo vidjeti žele li Dubrovčani i dalje Andru Vlahušića za gradonačelnika. U Šibeniku HDZ trenutno vodi i postoji velika mogućnost da HDZ SDP-u preuzme i taj grad i to će biti za HDZ prava politička pobjeda.

Kalmeta se nada pobjedi u drugom izbornom krugu u Zadru. U Gospiću iznenadno HDZ tek u drugom krugu traži potporu svog mandata. Istra i Primorje je manje-više sve jasno.

Obratiti pozornost na Sisak

U središnjoj Hrvatskoj treba pozornost obratiti na Sisak. HDZ je relativni pobjednik, no prije četiri godine gradonačelnik Pintarić je za par stotina glasova tek pobijedio.

Od ostalih dijelova Hrvatske u Slavoniji praktički nema nekih zanimljivih bitaka, osim političkog sraza u Vukovaru između gradonačelnika Željka Sabe i HDZ-ovog kandidata Ivana Penave.

Kada pogledamo ovo sve, u dva ili tri grada postoji velika mogućnost političkih promjena. Što se tiče županija, više-manje zasad je u prvom krugu sve isto kao i 2009. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene