Reporter Dnevnika Nove TV Mislav Bago analizira startne pozicije s kojih stranke idu u drugi krug lokalnih izbora 2. lipnja.


Većina građana Hrvatske župane će birati u drugom izbornom krugu. Vidjeli smo rezultate u prvom izbornom krugu tko su izborni pobjednici. Pogledajmo sada u kojim županijama koja politička opcija može očekivati, nadati se pobjedi u drugom izbornom krugu.

HDZ relativni pobjednik u 5 županija

Vezani članci Mislav Bago u studiju Dnevnika Nove TV - 2 "Pitanje je hoće li svi Bandićevi birači izaći na izbore jer ne vide svoju osobu, svojeg oca. Škoro će napraviti veliku pomutnju..." Slika nije dostupna Kako komentirate rezultate lokalnih izbora?

Što se tiče HDZ-a u 5 županija oni su relativni pobjednici - u Splitsko-dalmatinskoj, Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji. Druga politička opcija, iznimno zanimljivo, HNS koji se nada mogućnosti osvojiti tri župana - u Varaždinskoj županiji, gdje su dosad imali župana, ali i u Međimurskoj te Bjelovarsko-bilogorskoj, gdje vode bitku s SDP-om. HDSSB ima prednost u Osječko-baranjskoj županiji, SDP ima prednost i nada se pobjedi u Sisačko-moslavačkoj županiji, a u Istri IDS se nada zadržati vlast i potući Damira Kajina.

>> Rezultati lokalnih izbora 2013 - NAJNOVIJI podaci DIP-a!

Zanimljive bitke na jugu Hrvatske

Pogledajmo zapravo gdje će se voditi ta politička borba u Hrvatskoj što se tiče odnosa županija. Ono što je svakako svima najzanimljivije je jug Hrvatske. Splitsko dalmatinska županija - Zlatko Ževrnja 43,05 posto protiv Ivana Grubišića 31,6 posto. HDZ očekuje i uvjeren je da će tu pobijediti te zadržati vlast u toj županiji. U Šibensko-kninskoj županiji HDZ također očekuje da će zadržati vlast, Goranu Pauku nedostajalo je malo - osvojio je 46,59 posto, a Anita Bara (SDP) 31,41 posto.

U Zadarskoj županiji također političkom uporištu HDZ-a vjeruju u pobjedu 2. lipnja u drugom izbornom krugu. Stipe Zrilić 49,93 posto, a Renata Sabljar-Dračevac 24,66 posto. HDZ također želi - relativni je pobjednik - zadržati vlast i u Karlovačkoj županiji. Tamo dosadašnji župan Ivan Vučić ima 49,09 posto, a SDP-ov kandidat Boris Ožanić 36,41 posto. I posljednja županija u kojoj HDZ želi zadržati vlast i time ponoviti rezultat iz 2009. godine je Požeško-slavonska županija - Alojz Tomašević ima 43,43 posto, a SDP-ov kandidat Vicko Njavro 25,13 posto.

To su HDZ-ove županije gdje žele ponoviti rezultat i zadržati vlast iz 2009. godine.

HNS se nada trima županima

HNS se nada da će imati i dalje župana u Varaždinskoj županiji Predraga Štromara (49,16 posto). HDZ-ov kandidat Anđelko Stričak ima 19,62 posto. U dvije županije HNS se nada, ali u obračunu protiv SDP-ovih kandidata osvojiti vlast i imati župana. Ponajprije u Međimurskoj županiji gdje HNS-ov kandidat Matija Posavec ima 31,8 posto, a SDP-ov kandidat i župan Ivan Perhoč 31,69 posto. Ovdje će 200 glasova odlučivati o županu.

Još jedna zanimljiva utrka vodi se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. HNS-ov kandidat, nekad zaštitni znak HSS-a Damir Bajs ima 30,4 posto, a ide protiv SDP-ova kandidata za župana Vedrana Babića, kojeg podupire HSS, koji ima 30,2 posto. Također 200 do 300 glasova odlučuje o budućem županu u toj županiji.

HDSSB i dalje jak u Osječko-baranjskoj županiji

Idemo na istok Hrvatske - Osječko-baranjska županija. U HDSSB-u se nadaju da će i dalje voditi Osječko-baranjsku županiju. Aktualni župan Vladimir Šišljagić ima 40,86 posto, a HDZ-ovac Goran Ivanović 22,73 posto. SDP preko županice Marine Lovrić Merzel želi zadržati vlast u Sisačko-moslavačkoj županiji. Trenutno kao relativna pobjednica osvaja 47,99 posto, a HDZ-ov kandidat Ivo Žinić 30,65 posto.

Ostala nam je još Istra, također zanimljiva politička bitka na ljevici. IDS želi i vjeruje da će i dalje vladati Istrom. Valter Flego ima 47,25 posto, a bivši IDS-ovac, sada na SDP-ovoj listi Damir Kajin 36,24 posto.

Sraz SDP-a i HDZ-a u 11 gradova

U 17 gradova birat će se u drugom krugu, a u njih 11 dogodit će se sraz SDP-a i HDZ-a. U političkom smislu, bitka za gradove bit će bitka između dviju najvećih političkih stranaka ili blokova političkih stranaka. Javnost će, naravno, najviše pratiti četiri velika grada.

Počnimo s hrvatskom metropolom, sa Zagrebom. Sasvim je jasno što se tiče SDP-a da više nemaju nikakvu kontrolu u Gradskoj skupštini, a Milan Bandić na korak je do još jednog mandata - ima 47,3 posto, a Rajko Ostojić 22,71 posto.

Split u fokusu

Ali zato, jedan grad će sljedeća dva tjedna biti u fokusu i političara SDP-a i HDZ-a, ali i javnosti - Split. Ivo Baldasar (SDP) ima 29,24 posto, a HDZ-ov kandidat Vjekoslav Ivanišević ima 21,72 posto. Tu će se voditi prava politička bitka za preuzimanje tog grada između ta dva politička bloka.

U Osijeku, kao što su sva istraživanja predviđala Krešimir Bubalo ima 36,18, a u drugom krugu ide protiv Ivana Vrkića, koji ima 27,87 posto. Vojko Obersnel je prije četiri godine u prvom krugu pobijedio, ali sada će pobjedu morati tražiti u drugom krugu protiv HDZ-ova protukandidata. Obersnel je u prvom krugu osvojio 48,06 posto, a HDZ-ov kandidat Hrvoje Burić 16,09 posto. Sasvim jasno, Obersnel će u drugom krugu pobijediti.

Zanimljivi i Dubrovnik i Šibenik

Ono što je svakako zanimljivo i što će i Nova TV pratiti u sljedeća dva tjedna su političke borbe u još nekim gradovima. Na jugu Hrvatske u Dubrovniku ćemo vidjeti žele li Dubrovčani i dalje Andru Vlahušića za gradonačelnika. U Šibeniku HDZ trenutno vodi i postoji velika mogućnost da HDZ SDP-u preuzme i taj grad i to će biti za HDZ prava politička pobjeda.

Kalmeta se nada pobjedi u drugom izbornom krugu u Zadru. U Gospiću iznenadno HDZ tek u drugom krugu traži potporu svog mandata. Istra i Primorje je manje-više sve jasno.

Obratiti pozornost na Sisak

U središnjoj Hrvatskoj treba pozornost obratiti na Sisak. HDZ je relativni pobjednik, no prije četiri godine gradonačelnik Pintarić je za par stotina glasova tek pobijedio.

Od ostalih dijelova Hrvatske u Slavoniji praktički nema nekih zanimljivih bitaka, osim političkog sraza u Vukovaru između gradonačelnika Željka Sabe i HDZ-ovog kandidata Ivana Penave.

Kada pogledamo ovo sve, u dva ili tri grada postoji velika mogućnost političkih promjena. Što se tiče županija, više-manje zasad je u prvom krugu sve isto kao i 2009. godine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook