Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako se HSP Dubrovačko-neretvanske županije jučer ogradio od njihovog predizbornog plakata na Korčuli, koji neodoljivo podsjeća na plakat za nacističke radne akcije, iz središnjice stranke danas dolaze drugačije poruke.


Lokalni HSP se "ispričava zbog propusta" i najavljuje kako će krivac biti isključen iz stranke, dok istovremeno iz središnjice stranke poručuju kako je svaka usporedba s nacističkim plakatom zlonamjerna.

Vezani članci Karlo Starčević, nositelj liste HSP-a na prijevremenim izborima u Lici (Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL) Karlo Starčević: Bez HSP-a se neće moći formirati vlast u Lici Predsjednik HSP-a Karlo Starčević (Foto: Žarko Bašić/PIXSELL) HSP prozvao Predsjednicu zbog Za dom spremni: "Negiranjem pozdrava pljunuli ste u lice hrvatskog naroda"

"Plakat Hrvatske stranke prava za Grad Korčulu predstavlja obitelj, vjeru i Domovinu i kao takav ne može biti sporan nikom tko drži do obitelji, vjere i Domovine", navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Karlo Starčević, predsjednik HSP-a.

Druga priča dolazi iz HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije.

"Ne samo da se ograđujemo od plakata koji se pojavio na Korčuli, nego se i ispričavamo hrvatskoj javnosti zbog tog sramotnog čina. Već je utvrđen identitet krivca, koji će u najkraćem roku, prema pravilima našeg Statuta, biti izopćen iz stranke. Istovremeno se ispričavamo i svim ljudima, koji na razne načine podržavaju rad naše stranke i predizbornu kampanju, zbog navedenog incidenta", poručili su iz HSP-a Dubrovačko-neretvanske županije.

Podsjetimo, korčulanski HSP na svojim je Facebook stranicama objavio predizborni plakat koji je očita kopija nacističkog plakata za radne akcije.

Plakat HSP-a gotovo identična kopija plakata za nacističke radne akcije poznate pod nazivom "Winterhilfswerk des Deutschen Volkes" ("Zimska pomoć za njemački narod").

Riječ je akciji čiji je cilj bio skupljanje pomoći tijekom zimskog perioda. Akciju je pokrenuo Heinrich Bruning 1931., a trajala je do 1945. godine s ciljem prikupljanja humanitarne pomoći za siromašne Nijemce.