Posljednji pokušaj da se liječnici uključe u pregovore za kolektivni ugovor zbog političara nije uspio. Sutra slijedi prvi krug potpisivanja, prije nego što Vlada odobri kolektivni ugovor.

Galerija Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Liječnici su ogorčeni i najavljuju kako će raditi velike pritiske, dok god ih Vlada ne počne ozbiljno slušati i napokon im dopustiti da sami pregovaraju o svojim uvjetima rada.

Vezani članci Ilustracija Muškarac se predozirao vitaminom D: Tri mjeseca je povraćao, imao grčeve, naglo mršavio... Ilustracija HALMED objavio u koliko je slučajeva u Hrvatskoj utvrđena veza između cjepiva protiv korone i smrti

Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

3 glasa za i 4 suzdržana, tako se glasovalo o izmjeni Zakona o reprezentativnosti prema kojem liječnici ne mogu sudjelovati u pregovorima za kolektivni ugovor. Iz SDP-a se čak nitko nije ni pojavio na glasovanju. Liječnici su ljutiti i razočarani.

"Riječ ljut je jedna mala sitna riječ kojom bi opisali sve kako se osjećamo. Iskreno, ne znamo što je gore, to da su određeni članovi Odbora za zdravstvo ostali suzdržani ili to da se neki članovi Odbora uopće na toj Sjednici nisu ni pojavili", govori Ada Barić Grgurević iz HUBOL-a.

"Ispada da su svi oni koji su završili u saborskim klupama kao zastupnici zaboravili da su liječnici. Zaboravili su na koji način su radili, što znači dežurati, ne spavati, ne biti sa svojom obitelji. I jako sam zbog toga razočarana!" govori Renata Čulinović.

Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo koja je i predložila amandman za izmjene Zakona, nada se kako na ovome neće cijela priča završiti.

"Dokazali smo zapravo da možda ima naznaka da kad dođe na plenarnu sjednicu Zakon, možda bude od vladajućih volje da se to i promijeni. Liječnici moraju moći pregovarati o uvjetima svoga rada i vladajući su imali dovoljno vremena da to promijene. Sada još uvijek imaju šansu", smatra saborska zastupnica Ines Strenja-Linić.

Ministar zdravstva kratko poručuje.

Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Pregovori bez liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Liječnici od izmjene Zakona ne odustaju. Vršit će, kažu, pritisak dok god se nešto ne promijeni. Ne isključuju štrajk ili odbijanje prekovremenog rada.

"Sve je moguće! Mislim, situacija vam je danas takva da mi čak ni ne moramo ljude pozivati na to da ne pristaju raditi prekovremeno. Ljudima je dosta, više ne mogu, iscrpljeni su, istrošeni. Sami više prestaju potpisivati suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno", govori Čulinović.

"Štrajk nam je s jedne strane jedino sredstvo kojim mi možemo postići naše ciljeve. S druge strane nam nije drag, zašto što štrajk predstavlja kaos i neorganizaciju", smatra Grgurević.

U ponedjeljak sindikati, među kojima nisu liječnici, parafiraju kolektivni ugovor. Potom ga Vlada treba odobriti.

Liječnici poručuju kako neće mirno čekati, već će sve poduzeti kako bi svoja prava ostvarili i sami odlučivali o uvjetima rada.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju