Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zbog prijedloga zakona

Liječničke udruge upozoravaju: "Veliki broj pacijenata ostat će bez vozačke dozvole"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječničke strukovne udruge ocijenile su da bi izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama mogle nanijeti štete liječnicima i vozačima. Pozvale su predlagače zakona da ne nameću obavezu liječnicima da prijavljuju pacijente koje su upozorili na privremenu nesposobnost upravljanja vozilom.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine priopćila je da Vlada pred drugo čitanje nije izmijenila prijedlog toga zakona te da se nakon njegovog prihvaćanja može očekivati da će velik broj pacijenata privremeno ili trajno ostati bez vozačke dozvole.

Resorno ministarstvo, ističe KoHOM, nije definiralo zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom, čime se zakonski sva odgovornost prebacuje na liječnike, pa će ih i osiguravajuće kuće moći teretiti u slučaju prometne nesreće.

Obveza da liječnici ubuduće o zdravstvenom stanju moraju obavijestiti policiju mogla bi u potpunosti narušiti odnos liječnik-pacijent, ističe se.

Pročitajte i ovo Parkiranje Jao... Kad se sudare dva milijunaša: Imaju za skupocjene makine, a ne znaju ni parkirati

Pročitajte i ovo Kamion zapeo u podvožnjaku Precijenili su se Misle da su iznad zakona: Ignorirali upozorenja i precijenili se pa izazvali nesreće

Navedeno zakonsko rješenje u praksi će dovesti da će pacijenti, u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole, izbjegavati odlazak liječnicima čime će posljedično ugroziti svoje zdravlje.

KoHOM je predložio da upozorenje pacijentu kako ne bi trebao upravljati vozilom ostane između liječnika i pacijenta, a da bi ga liječnik bio dužan dostaviti policiji na uvid samo na njezino posebno traženje, kao što je slučaj u Velikoj Britaniji.

Zastupnicima u Saboru poslali otvoreno pismo

Hrvatska liječnička komora poslala je u zastupnicima u Hrvatskom saboru otvoreno pismo, o čemu je u četvrtak poslala priopćenje medijima, u kojem ističe kako obveza koju MUP nameće liječnicima nije rješenje ni za jedan od „četiri glavne ubojice u prometu“ tj. brzinu, alkohol, mobitel i nekorištenje sigurnosnog pojasa, a što je MUP sam definirao kao ključne uzroke visoke smrtnosti u prometu.

Komora u pismu ističe kako se, po podacima MUP-a, od skoro 700 tisuća prometnih prekršaja evidentiranih u 2020. godini u samo 0,02 posto slučajeva radilo o upravljanju vozilom pod utjecajem droga ili lijekova. Za Hrvatsku ne postoje javni podaci o postotku nesreća kojima je uzrok promijenjeno zdravstveno stanje, ističe.

MUP mjesecima ignorira i odbija sve primjedbe liječničkih strukovnih organizacija, a rezultat toga je da je Vlada u Sabor u drugo čitanje poslala prijedlog zakona koji i dalje sadrži tu obvezu liječnika te njihovu prekršajnu odgovornost u slučaju da to ne učine.

Ako Sabor izglasa ovakav zakon s obvezom liječnika da prijavljuju svaku pa i privremenu promjenu zdravstvenog stanja i s njihovom prekršajnom odgovornošću, Hrvatska liječnička komora zatražit će preispitivanje ustavnosti zakona na Ustavnom sudu, stoji u zaključku otvorenog pisma HLK-a zastupnicima u Hrvatskom saboru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene