Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Važnost javnih medija

Leko: Demokracija ne djeluje bez istinito informiranih građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokracija bez istinito i dobro informiranih građana ne djeluje, poručio je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko na seminaru 'Uloga nacionalnih parlamenata u osiguranju neovisnosti javnih medija u zemljama članicama Vijeća Europe'.

'Zbog toga nije dovoljno da parlament samo izglasa zakone, nego je važno i na čelu medijskih kuća imati visoko odgovorne osobe s dobrim menadžerskim sposobnostima, koje će voditi brigu da se demokracija i njezina načela istinski provode u djelo kroz kvalitetnu programsku ponudu', kazao je Leko na seminaru koji se održava u organizaciji Sabora i Parlamentarne skupštine Vijeća Europe.

Naglasio je kako tiskani mediji bilježe sve veći pad na tržištu te da je u takvim okolnostima od izuzetne važnosti, za očuvanje demokracije i njezinih vrijednosti, u javnim medijima imati izvor istinitih i objektivnih informacija te visoku razinu novinarskog profesionalizma. 'To je, unatoč znatnim financijskim teškoćama, uspjela sačuvati novinska agencija Hina. Ona mora biti izvor informacija na koje se građani mogu s povjerenjem pouzdati', poručio je Leko.

>> Leko na čelu Sabora: Svoju ulogu vidim kao zapovjednik broda na linijskoj plovidbi

Gvozden Flego, voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i predsjednik njezina Odbora za kulturu, znanost, obrazovanje i medije, kazao je kako Vijeće Europe na medije gleda kao na posrednika i kreatora javnog mišljenja, odlučujućeg za demokraciju u javnom prostoru. Mediji su, dodao je, i poluga za odgoj društva, posebno važna u ovo vrijeme poplave 'žute štampe', pri čemu je od izuzetne važnosti njihova nepristranost i cjelovitost. 'Javni mediji najbolje ispunjavaju tu zadaću', istaknuo je Flego.

Glavna izvjestiteljica seminara Eve Salomon naglasila je kako javni mediji moraju biti u potpunosti neovisni od svih utjecaja, posebno političkih i ekonomskih, te stremiti visokim profesionalnim standardima cjelovitosti, objektivnosti i pravednosti. Da bi takvi postali, dodala je, nužno im je othrvati se utjecaju države, odnosno završiti tranziciju iz državnog u javni medij, regulirati financiranje te ponuditi kvalitetne sadržaje kojima će konkurirati komercijalnima. 'Političke vlasti podupiru javne medije jer ih žele kontrolirati', poručila je Salomon, te se zauzela da se čelni ljudi javnih medijskih kuća biraju mimo utjecaja politike. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Facebook objava Milanović: "Kao svaki ugroženi diktator, Plenković medije proglašava neprijateljima" Slika nije dostupna RAD POD PRITISKOM Reporteri bez granica objavili popis neprijatelja slobode medija: Na listi prvi put premijer jedne zemlje EU-a

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene