Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Dusko Jaramaz)
Policija, ilustracija (Foto: Pixsell, Dusko Jaramaz) Foto: Pixsell, Dusko Jaramaz

Kuma i najbolja prijateljica ministrice Gabrijele Žalac, Marijana Obradović, krajem prošle godine je pijana autom naletjela na pješakinju pa pobjegla.


Policija ju je, nakon bijega s mjesta nesreće, pronašla na kućnoj adresi. Pješakinja koju je ozlijedila dok je hodala nogostupom u Jakšiću, kazala je kako bi se sve zataškalo da s Volkswagena nije otpala registracijska pločica.

Vezani članci Sudar Namjerno se zabio u taksi i produžio, a taksist nije mogao ni govoriti od šoka Slika nije dostupna Žena koju je autom udarila kuma ministrice: "Poslala mi je samo SMS isprike, još od nesreće trpim jake bolove"

"Sve bi se potpuno zataškalo da prijateljica ministrice Gabrijele Žalac, Marijana Obradović, koja je na mene, dok sam hodala nogostupom, u pijanom stanju naletjela svojim automobilom, nije imala nesreću pa je s njenog Volkswagena otpala registracijska pločica", kazala je za Telegram žrtva te prometne nesreće Natalija Baričević. "Da nije bilo toga, vjerojatno se nikada ne bi ni saznalo tko me pokosio", dodala je.

Policijska uprava požeško-slavonska poslala je priopćenje u kojem se navodi da pješakinja nije teže nego lakše ozlijeđena, a da pijana kuma ministrice Žalac nije imala 1,11 već 1,34 promila alkohola u sebi.

Vožnju pod utjecajem alkohola, izazivanje prometne nesreće, bijeg s mjesta nesreće koju je skrivila bez pružanja pomoći policija će tretirati kao - prekršaj. Prema svemu sudeći, nije joj oduzeta ni vozačka dozvola.

Priopćenje PU požeško-slavonske prenosimo u cijelosti.

Povodom medijskih napisa o prometnoj nesreći koja se dogodila 30. prosinca 2018. godine oko 18:30 u Osječkoj ulici u Jakšiću, a u kojoj je sudjelovala 40-godišnja vozačica, koja je upravljajući pod utjecajem alkohola, osobnim automobilom Volkswagen požeških registarskih oznaka, sletjela s kolnika i na nogostupu naletjela na 35-godišnju pješakinju i potom se udaljila s mjesta događaja, zbog točnog izvješćivanja javnosti dajemo sljedeće pojašnjenje:

Policijska uprava požeško-slavonska je, nakon što je provela očevid prometne nesreće, a kako je to uobičajeno, u svom izvješću za medije navela podatke i okolnosti prometne nesreće kojima je u tom trenutku raspolagala i kojima se rukovodila.

Podatak o alkoholiziranosti vozačice od 1,11 promila utvrđen je ispitivanjem pomoću alkometra, a nakon što je zatečena na kućnoj adresi. Istoga dana oko 20:40 sati vozačici je u OŽB Požega radi daljnje analize izvađena krv i izuzetu uzorci mokraće. Podatak o kvalifikaciji teške tjelesne ozljede 35-godišnje pješakinje policijski su službenici dobili usmeno od liječnika Hitnog prijema Opće županijske bolnice Požega, uz obavijest da je pješakinja zadržana na bolničkom liječenju.

Na temelju tih podataka, u tom je trenutku postojala osnovana sumnja da je vozačica, kršenjem prometnih propisa izazvala opasnost i zbog toga prouzročila tešku tjelesnu ozljedu druge osobe, počinila kazneno djelo 'Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu' iz članka 227., a napuštanjem mjesta događaja prometne nesreće, bez pružanja pomoći osobi u opasnosti koju je sama prouzročila, i kazneno djelo 'Nepružanje pomoći' iz članka 123. Kaznenog zakona.

Policijska postaja Požega je nakon dovršenog bolničkog liječenja ozlijeđene pješakinje zatražila potvrdu o konačnoj kvalifikaciji ozljeda, te je 3. siječnja 2019. zaprimila liječničku dokumentaciju i obavijest Opće županijske bolnice Požega prema kojoj je pješakinja u prometnoj nesreći, lakše, a ne teško ozlijeđena.

Navedena činjenice u konkretnom slučaju značila je da nisu ispunjeni elementi kaznenog djela budući je, sukladno odredbama Kaznenog zakona za kazneno djelo 'Izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu', propisano da je djelo počinjeno izazivanjem prometne nesreće u kojoj je drugi sudionik zadobio tešku tjelesnu ozljedu. U navedenom slučaju dakle, nije potvrđena teška tjelesna ozljeda, a time ne postoje niti elementi koji su potrebni za ispunjenje bića kaznenog djela.

Također, vezano uz ranije navedenu činjenicu da su vozačici u OŽB Požega, radi daljnje analize, a sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izuzeti uzorci krvi i urina, naknadno zaprimljeni nalaz potvrdio je da je vozačica u vrijeme prometne nesreće imala 1,34 promila alkohola u krvi.

O svim utvrđenim okolnostima i činjenicama (uključujući kvalifikaciju ozljede i rezultate analize krvi i urina) do kojih su policijski službenici došli postupajući u ovom slučaju, odnosno poduzimajući zakonske radnje iz svoje nadležnosti, izvijestili su putem posebnog izvješća nadležno Općinsko državno odvjetništvo u Požegi.

Na temelju činjenica utvrđenih dosadašnjim kriminalističkim istraživanje, ne postoji osnovana sumnja da su počinjena gore navedena kaznena djela, već bi se zbog utvrđenih činjenica, a sukladno odredbama zakona, radilo o kažnjivim radnjama za koje je predviđena prekršajna odgovornost zbog počinjenih prometnih prekršaja iz članka 47. stavak 2. (strana kretanja), članka 199. stavak 2. (alkohol), članka 175. stavak 1. (napuštanje mjesta prometne nesreće) i članka 163. stavak 4. (prijevoz osoba) Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Zaključno izvješćujemo javnost da su policijski službenici, nakon jučerašnje konzultacije s nadležnim državnim odvjetništvom u Požegi, zastali s daljnjim prekršajnim procesuiranjem 40-godišnje vozačice, budući da je razvidno da će državno odvjetništvo nastaviti poduzimati radnje iz svoje nadležnosti.