Potpisi inicijative Istina o istanbulskoj (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Potpisi inicijative Istina o istanbulskoj (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Foto: Filip Kos/PIXSELL

Kuća ljudskih prava Zagreb u srijedu je izrazila zadovoljstvo što građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu prikupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Unatoč tome, traže pravorijek Ustavnog suda o referendumskim pitanjima.


“Smatramo kako referendumska pitanja o ograničavanju prava manjinskih saborskih zastupnika i otkazivanju Istanbulske konvencije nisu u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava, odnosno da predstavljaju ozbiljno kršenje temeljnih prava pripadnika nacionalnih manjina i prava žena na zaštitu od nasilja”, stoji u priopćenju.

Vezani članci Konferencija za medije inicijative Narod odlučuje (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Istekao rok za prikupljanje potpisa, inicijativa "Narod odlučuje" požalila se na opstrukciju rada u dva grada Počelo prikupljanje potpisa za referendume (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hoćemo li uskoro na dva referenduma? Evo koliko je potpisa potrebno prikupiti i kakva je procedura

U Kući ljudskih prava Zagreb smatraju kako bi izuzimanje predstavnika manjina u zasebnu skupinu zastupnika predstavljalo kršenje aktivnog biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina i povredu nacionalne ravnopravnosti.

Također, od Hrvatskog sabora traže da za oba referendumska pitanja traže pravorijek Ustavnog suda. U pitanju o ukidanju Istanbulske konvencije, Sud bi se trebao izjasniti može li se referendumom odlučivati o otkazivanju ratificiranih međunarodnih ugovora.

“Pozdravljamo najavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o pokretanju postupka za izmjenu i dopunu postojećeg Zakona o referendumu”, priopćili su iz Kuće te pozvali da se zakonski onemoguće referendumske inicijative koje za cilj imaju “direktnu ili indirektnu derogaciju stečenih ljudskih prava”. (Hina)