Potpisi inicijative Istina o istanbulskoj (Foto: Filip Kos/PIXSELL)
Potpisi inicijative Istina o istanbulskoj (Foto: Filip Kos/PIXSELL) Foto: Filip Kos/PIXSELL

Kuća ljudskih prava Zagreb u srijedu je izrazila zadovoljstvo što građanske inicijative Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj nisu prikupile dovoljan broj potpisa za raspisivanje referenduma. Unatoč tome, traže pravorijek Ustavnog suda o referendumskim pitanjima.


“Smatramo kako referendumska pitanja o ograničavanju prava manjinskih saborskih zastupnika i otkazivanju Istanbulske konvencije nisu u skladu sa standardima zaštite ljudskih prava, odnosno da predstavljaju ozbiljno kršenje temeljnih prava pripadnika nacionalnih manjina i prava žena na zaštitu od nasilja”, stoji u priopćenju.

Vezani članci Počelo prikupljanje potpisa za referendume (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Hoćemo li uskoro na dva referenduma? Evo koliko je potpisa potrebno prikupiti i kakva je procedura Prosvjed protiv Istanbulske konvencije (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Najavljen još jedan referendum: Inicijativa "Narod odlučuje" želi mijenjati izborni sustav zbog Istanbulske konvencije

U Kući ljudskih prava Zagreb smatraju kako bi izuzimanje predstavnika manjina u zasebnu skupinu zastupnika predstavljalo kršenje aktivnog biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina i povredu nacionalne ravnopravnosti.

Također, od Hrvatskog sabora traže da za oba referendumska pitanja traže pravorijek Ustavnog suda. U pitanju o ukidanju Istanbulske konvencije, Sud bi se trebao izjasniti može li se referendumom odlučivati o otkazivanju ratificiranih međunarodnih ugovora.

“Pozdravljamo najavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića o pokretanju postupka za izmjenu i dopunu postojećeg Zakona o referendumu”, priopćili su iz Kuće te pozvali da se zakonski onemoguće referendumske inicijative koje za cilj imaju “direktnu ili indirektnu derogaciju stečenih ljudskih prava”. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju