Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Treba oko 380.000 potpisa

GI "Narod odlučuje" objavila referendumska pitanja: "Smatramo da će to dovesti do smanjenja političke trgovine i korupcije"

Građanska inicijativa \
Građanska inicijativa \"Narod odlučuje\" (Screenshot Facebook)
Aktualno Galerija +0 Građanska inicijativa \ Galerija 1/1 >>
Građanska inicijativa "Narod odlučuje" u subotu je u Splitu predstavila referendumska pitanja za promjenu izbornog sustava.

Glavni koordinator građanske inicijative "Narod odlučuje" Zvonimir Troskot je na konferenciji za novinare rekao da će "uvođenje 3 preferencijska glasa bez praga od 10 posto" osigurati da isključivo preferencijski glasovi birača određuju poredak na kandidacijskoj listi stranaka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''imamo dovoljno potpisa'' Prve reakcije inicijativa za referendum: ''Baš nas zanima kome će Plenković reći da se ne zna potpisati'' Slika nije dostupna Za izmjenu izbornog zakona Inicijativa "Narod odlučuje": "Brine nas jer Vlada odugovlači s provjerom potpisa za referendum"

Nadalje, zalažu se i za omogućavanje dopisnog i elektroničkog glasanja. "To bi trebalo osigurati veću slobodu u korištenju biračkog prava te veću izlaznost birača, i u Hrvatskoj i izvan nje".

Također, broj saborskih zastupnika smanjio bi se s maksimalnih 160 na maksimalnih 120 zastupnika u Saboru.

Potpisi za promjenu izbornog sustava prikupljat će se dva tjedna - od 13. do 27. svibnja. Trebali bi prikupiti oko 380.000 potpisa.

Građanska inicijativa \ Građanska inicijativa \"Narod odlučuje\" (Screenshot Facebook)

Referendumska pitanja: 

1. Jeste li za to da se članak 72. Ustava Republike Hrvatske mijenja i glasi:

"Hrvatski sabor ima najmanje 100, a najviše 120 zastupnika, koji se, na temelju općeg i jednakog biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Pripadnici nacionalnih manjina biraju najviše šest zastupnika u Hrvatski sabor.

Zastupnici se u Hrvatski sabor, osim zastupnika nacionalnih manjina, biraju prema sustavu razmjernog predstavništva.

Birač može glasovati za jednu od predloženih lista kandidata i može označiti do tri kandidata koji imaju prednost pred ostalim kandidatima na listi za koju je glasovao (preferirani glas).

Izabrani kandidati s pojedine liste utvrđuju se isključivo na temelju najvećeg broja preferiranih glasova.

U svakoj izbornoj jedinici u Republici Hrvatskoj bira se najmanje 15 zastupnika. Izborne jedinice ne smiju dijeliti zakonom utvrđena područja Grada Zagreba i županija Republike Hrvatske. Broj zastupničkih mjesta rasporedit će se među izbornim jedinicama na temelju izračuna odnosa broja birača u svakoj izbornoj jedinici i ukupnog broja birača u Republici Hrvatskoj. Pravo na sudjelovanje u diobi zastupničkih mjesta u izbornoj jedinici ostvaruju kandidacijske liste koje su na izborima dobile najmanje 4% važećih glasova birača.

Birači na izborima mogu glasovati: na biračkom mjestu, dopisnim ili elektroničkim putem".

2. Jeste li za to da se iza članka 72. Ustava Republike Hrvatske doda članak 72.a koji glasi:

"Zastupnici nacionalnih manjina odlučuju o svim pitanjima iz nadležnosti Hrvatskoga sabora, osim o povjerenju Vladi i donošenju državnog proračuna".

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene