Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba protiv korupcije

Kršili zakon, bili u sukobu interesa, a za antikorupcijsko vijeće nezanimljivi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Željko Kerum, splitski gradonačelnik, koji usko surađuje s poduzetnikom Željkom Kerumom, postao je gotovo sinonim za sumnje u sukob interesa. Svima, osim Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa.

Šef spomenutog saborskog povjerenstva podnosio je izvješće Antikorupcijskom vijeću i nije se mogao sjetiti niti jednog značajnijeg slučaja sukoba interesa. No, splitskom gradonačelniku Željku Kerumu puna je kapa, kako kaže, toga što mu zamjeraju da radi za Keruma poduzetnika. Žmirio je na zakon, a na optužbe da je nevjenčanoj supruzi omogućio gradnju na Marjanu, odmahivao rukom.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Eric Dupond-Moretti - 1 Optužbe za sukob interesa FOTO/VIDEO Počelo suđenje bez presedana: Ministar pravosuđa pred sudom jer je maltretirao suce s kojima se sukobljavao dok je bio odvjetnik, a to je tek dio šire priče

Potvrdio je da iz Fani Horvat stoji njegov kapital. 'Što je tu protuzakonito?', upitao je. Zakon je kršio čak četiri puta. No, na sve se prijave Povjerenstva za sukob interesa, pa i posljednju, da i dalje upravlja privatnim tvrtkama, Kerum oglušio. Ignoriranje je kažnjeno s 30 tisuća kuna.

Kačan se nije mogao prisjetiti...

Ironično je dočekao kaznu za lov u mutnom i donedavni SDP-ovac Zoran Vinković, koji je prešao u HDSSB. Nezakonito je naplatio 12 i po tisuća kuna, jer je na saborske sjednice putovao službenim vozilom grada Đakova. Iako se ovakvi biseri teško zaboravljaju, šef Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa Ante Kačan, nije se pred Antikorupcijskim vijećem mogao sjetiti važnijih slučajeva sukoba interesa.

'Nije bilo nikakvog sukoba interesa u kojem bi nastala društvena šteta, sve su to bili ne tako interesantni slučajevi', rekao je Kačan. Šef Povjerenstva, čiji sastav uskoro čeka generalna izmjena, zaboravlja da se susreo i sa slučajem bivšeg premijera. Nakon bruke sa skupocjenim satovima, Sanader nije prijavio ni sve novitete iz bogate umjetničke zbirke, s kojom se s uhićenjem oprostio.

Čehok rekorder

Prije nekoliko mjeseci SDP-ov Zdravko Ronko kažnjen je s 10 tisuća kuna. Da je nezakonito primao zastupnički paušal i naknade u vrijeme bolovanja prijavio ga tajnik Sabora. Baš kao što su se izmjenjivali i čelnici Povjerenstva, prekršajnu listu punili su mnogi: HNS-ov Radimir Čačić, ali i HSLS-ov Ivan Čehok. Za njega kažu da je rekorder. Putovao je na tuđi račun, a nakon što se odrekao dvostruke plaće otkriveno je da je gradsku zemlju jednima plaćao skuplje, drugima jeftinije.

O mnogim se dužnosnicima tek raspravljalo. Veliku većinu zbog neprijavljivanja imovinskih kartica upozoravalo. No, sve do danas zapravo nitko ozbiljno nije 'stradao'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene