Obavijesti Pretražite Navigacija
"Ovo je nova Vruja"

Krše zakon na otoku, suvlasnici bijesni: "Oni su na našoj djedovini i sada nam ju još žele i oteti"

Aktualno Galerija Domagoj Mikić Domagoj Mikić Foto: DNEVNIK.hr Ivana Ivić Grbelja Ivana Ivić Grbelja Foto: DNEVNIK.hr Uzurpacija otoka - 1 Uzurpacija otoka - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Uzurpacija otoka - 2 Galerija 1/4 >>
Otok Tijat posljednjih je godina predmet obračuna suvlasnika otoka i tvrtke koja je na otoku otvorila restoran.

Na 15 minuta vožnje brodom od Vodica smjestio se otok Tijat. "Raj na zemlji" kako ga mnogi nazivaju posljednjih godina postao je predmet obračuna suvlasnika otoka i tvrtke koja je na otoku otvorila restoran.

"Ovo je nova Vruja" govore mještani. "Bespravna gradnja, bahatost i nepoštivanje zakona, to je slika Hrvatske u malom".

Pročitajte i ovo Bruna Fistanić Festival bespravne gradnje Vrije u uvali Vruja: "Gradi si privatan posjed! Riječ je o krupnoj ribi, upleten je sam vrh države!"

Pročitajte i ovo Podignute optužnice zbog betonizacije u Vruji - 4 betonizacija uvale Protiv Stipe Latkovića podignuta optužnica zbog bespravne gradnje u uvali Vruja

Privezište za brodove koje se nalazi tik ispod restorana napravljeno je, kažu, bez dozvole. Sudski postupak je u tijeku i tek će se tada utvrditi tko je to privezište izgradio i tko mu je vlasnik.

Lučka kapetanija naložila je uklanjanje privezišta, no ni nakon 5 godina nitko ne zna gdje je zapelo.

Ivana Ivić Grbelja Uzurpacija otoka - 2 (Foto: DNEVNIK.hr)

Državni inspektorat prije dva je tjedna zatvorio restoran jer "nije imao važeće rješenje o minimalnim uvjetima za obavljanje ugostiteljske djelatnosti". No, vlasnici su odlučili ignorirati rješenje i nastaviti s radom. 

I tako se rješenja pišu po nekoliko godina. "Netko utvrdi da je nešto nelegalno, pa se ovaj žali na proceduru, pa zbog procedure otegne se to na četiri godine" kažu mještani.

Dalje sve ostaje na pravosuđu koje u pet godina nije uspjelo riješiti problem nelegalno sagrađenog privezišta.

U uvali Tijaščici ne bi se ništa smjelo graditi. Vlasnici otoka 33 godine su otplaćivali otok, a sada im se osporava vlasnistvo. "Osjećamo se jadno. Kad vam svi dokumenti kažu da je nešto vaše, a to se ne poštuje, onda se osjećate jadno".

Ivana Ivić Grbelja Domagoj Mikić (Foto: DNEVNIK.hr)

Novinar Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić na otoku Prviću istražio je ovaj problem.

"Kako sada stvari stoje, rješenje problema bilo bi ravno zgoditku na lotu. Svi Prvićani su zapravo suvlasnici idealnog djela na otoku Tijatu. To znači da nitko ne može ništa raditi bez dozvole 534 ostala suvlasnika".

Odgovore je potražio kod Ivane Grbelja iz Suvlasničke zadruge. 

"Najviše nas smeta što je tvrtka Šoto Vento već 6 godina na našoj djedovini i sada nam ju još žele i oteti", kaže Grbelja. "Imaju nelegalne pontone i niz objekata. Lučka kapetanija kaže da je napravila svoje, građevinska inspekcija kaže da je napravila svoje i tako se loptaju s nama" ističe Grbelja i kaže kako odbija sjesti za stol s vlasnicima navedene tvrtke. 

Ivana Ivić Grbelja Uzurpacija otoka - 1 (Foto: DNEVNIK.hr)

"Zapinje u tome što je sve sporo. Neka rješenja su donešena, pa su pala, pa kažu da nisu investitori, a onda ipak jesu investitori", ogorčena je institucijskom zavrzlamom predstavnica suvlasnika. 

Komentirala je i odluku gradskog vijeća i moguću korupciju, "Ovdje nema kanalizacije, a GUP je predvidio kanalizaciju za 200 osoba. Ali ovdje nema stanovnika. Prema tome, kome se to pogoduje onda?" pita se Grbljelja i poručuje "Naša poruka institucijama je da naprave svoj posao. Vjerujemo da ćemo izaći kao pobjednici". 

"Nadamo se da institucijama neće biti potrebno pet godina da riješe ovaj problem", zaključuje novinar Domagoj Mikić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene