Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za 180.000 poduzetnika

Kreću novi natječaji iz EU fondova: HBOR više neće biti samo 'fikus'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za dva tjedna kreću ponovno natječaji iz europskih fondova za 180 tisuća malih i srednjih poduzetnika vrijedni oko milijardu kuna.

Daro Horvat, ministar poduzetništva otkrio nam je na koje će sve načine omogućiti poduzetnicima da brže i lakše dođu do novca za ulaganja i otvaranje novih radnih mjesta. Novca će biti za sve, poručuje, i neće se, kao dosad, dogoditi da netko bude odbijen zbog sitnica kao što su oštećene kuverte s prijavom.

Pročitajte i ovo Poduzetnici (Foto: Getty Images) - 2 ŠTO ŽELE? Kako će euro utjecati na poduzetnike? Njih ne brine nova valuta, već izazov koji mnogi vide kao šansu Ilustracija UPUĆEN U HITNU PROCEDURU Vlada ne odustaje od novog poreza, ali nekih promjena ipak ima: Hoće li poduzetnici odustati od tužbi?

Poduzetnički projekti koji prođu na natječaju europski novac će i dobiti bez obzira na to što je na natječaju formalno ograničen ukupan iznos potpora.

'Tu neće biti odbijenica zbog nedostatka sredstava. Mi možemo alocirana sredstva premještati iz jedne projektne aktivnosti u drugu', kaže Horvat.

Prvi kreću natječaji za izgradnju proizvodnih pogona te nabavu strojeva i opreme. Za srednja poduzeća najveći mogući iznos potpore povećat će se na više od 30 milijuna kuna, a za one manje spustit će se na 200 ili 300 tisuća kuna.

Cilj je da sve bude brže i lakše pa tako poduzetnici više neće morati prije prijave unaprijed imati odobren kredit u banci nego će, ako projekt prođe, imati vremena ugovoriti kredit do potpisivanja ugovora. Stručnjaci za pisanje projekata iz udruge poslodavaca upozoravaju da ipak u bankama provjere hoće li kasnije moći dobiti toliki kredit.

'Da im banka kasnije kaže da je ambicija projekta prevelika i da ne žele pratiti toliki obujam projekta. Da su došli ranije možda bi im rekla malo manje prijavite strojeva ili opreme koju kupujete', objašnjava Ana Fresl, iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj više neće biti samo birokratski posrednik između poduzetnika i komercijalnih banaka već prava banka koja će izdavati povoljne kredite s kamatom do 3 posto.

'Krediti nisu samo za sto posto zdrave poduzetnike. Imate jako puno poduzetničkih ideja koje se događaju i realiziraju kod poduzetnika koji u ovom trenutku ne mogu proći strogi filter komercijalne banke', dodaje Horvat.

Na novim natječajima novac će moći dobiti i inovatori da bi svoje izume i ideje mogli pretvoriti u finalni proizvod spreman za tržište.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene