Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PROBLEM KOJI NIJEDNA VLADA NIJE TAKNULA

'Prvo što su nam rekli je vidite kako ćete raditi pa nas tražite. Propast ćete kao i svi ostali'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poduzetnici pozdravljaju četiri koraka koja bi trebala olakšati poslovanje poduzetnika u Hrvatskoj, ali...

Poduzetnici pozdravljaju četiri koraka koja bi trebala olakšati poslovanje poduzetnika u Hrvatskoj, a koje je u našem Dnevniku u subotu najavio ministar Darko Horvat.

Ipak, nisu uvjereni da će to mnogo pomoći, jer u ono što im stvara najviše problema, kažu, još nijedna vlada nije taknula. Riječ je o prekompliciranim propisima i javnoj upravi koja im često koči posao.

Pročitajte i ovo Ilustracija izglasana nova Rezolucija Naši susjedi mijenjaju prometna pravila: Kaznit će vas i za ono što je u Hrvatskoj dopušteno Novac - 3 Podijeljena mišljenja Vlada ozbiljno razmišlja o porezu na ekstraprofit: "Do izrade programa paketa mjera krajem rujna jasno ćemo se očitovati"

Kućica na drvetu, krevet za opušteno ispijanje kave, antikna blagajna, samo su neke od kreativnih ideja mladog poduzetnika Ivana i njegovog kolege. Terasa s koje nam prepričava svoje iskustvo prva je administrativna prepreka na koju je naišao.

'Mi kada smo tražili terasu, prvo što su nam rekli, prvo vi vidite kako ćete raditi, a tek onda nas tražite, vi ćete propasti kao i svi ostali', priča Ivan Knežević.

Uložili su svoja sredstva, poticaje nisu tražili, jer procedura je, kaže, duga, skupa i komplicirana.

Ministar poduzetništva u subotu je najavio:

'Neće više biti takvih teških administrativnih procedura, a moći će se dokumentacija nadopunjavati. Donji i gornji prag će biti daleko, daleko manji, neće više biti potrebe provođenja javne nabave za privatne poduzetnike koji nisu obveznici takvog sustava', rekao je Darko Horvat za Dnevnik Nove TV.

A tek oni koji budu potpisivali ugovor trebat će priložiti financijske instrumente osiguranja.

Bivši ministar poručuje: 'Ako se značajno mijenja natječaj mora se provesti opet rasprava u roku 30 dana, ni teoretski nije moguće ovo šta je on rekao kod vas u emisiji, znači kada tako olako dajete izjave, onda recite primjerice ovako, ukoliko ne bude za deset dana ponovno otvoren natječaj ja ću dati ostavku', kaže Gordan Maras.

Komplicirani propisi zadaju muku

Ministar Horvat namjerava smanjenjem parafiskalnih nameta u džepu poduzetnika ostaviti ukupno 350 milijuna kuna. Ivan to pozdravlja, ali njegov najveći problem ipak nije riješen.

U danima povećanog broja gostiju, kada zatreba dodatnu radnu snagu na nekoliko dana, muku mu zadaju komplicirani propisi.

'Ja bih za jedan dan trebao prijaviti 10 ljudi, sutradan ih odjaviti, njih skinuti s burze, i to je procedura. To je papirologija, trebam još jednu osobu da mi samo to vodi', kaže Ivan.

Korisno bi kaže bilo da se kao, primjerice u poljoprivredi, uvedu markice s OIB-om kvalificiranih radnika, koje bi po potrebi mogli zaposliti bez da im ugroze prava s burze. On i suradnici nadaju se da će Vlada napraviti konkretne poteze koji ih neće obeshrabriti i otjerati u Irsku i Berlin kao mnoge njihove prijatelje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene