Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Darinko Kosor pozvao je sve klubove zastupnika u skupštini da ne glasaju za zaključak o sklapanju sporazuma o plaćanju godišnje naknade za korištenje nekretnina društva Zračne luke Zagreb.


Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Darinko Kosor pozvao je sve klubove zastupnika u skupštini da na sjednici u utorak ne glasaju za zaključak o sklapanju sporazuma o plaćanju godišnje naknade za korištenje nekretnina društva Zračne luke Zagreb, kojim se žele, kako tvrdi, Republika Hrvatska, Grad Zagreb, Velika Gorica i Zagrebačka županija oštetiti za 60 milijuna kuna u razdoblju od 30 godina.

Vezani članci Darinko Kosor, Andrej Plenković, i Branimir Glavaš (Foto: Patrik Macek/Davor Javorovic/PIXSELL) Plenkovića politički počeo javno ucjenjivati HSLS, isto sprema i Glavašev HDSSB, no u HDZ-u uopće nisu zabrinuti Darinko Kosor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) HSLS donio odluku, ostaju dio vladajuće koalicije

Kosor je na konferenciji za novinare u ponedjeljak podsjetio da je Grad Zagreb vlasnik oko 35 posto vrijednosti nekretnina Zagrebačke zračne luke.

Dodao je da je između hrvatske države i francuskog koncesionara ZAIC, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić potpisao nepovoljan ugovor i to bez suglasnosti zagrebačke Gradske skupštine.

Hajdaš Dončić potvrdio za Dnevnik: Nova zračna luka zvat će se Franjo Tuđman, jer on je predsjednik, antifašist, partizan i moj Zagorec

Radi se o preuzimanju troškova najamnine na našim nekretninama koje bi mi trebali platiti na ime francuskog koncesionara, pojasnio je Kosor, dodavši kako je udio grada Zagreba 21 milijun kuna od ukupnih 60 milijuna.

Neprihvatljivo je da koncesionar dobije u koncesiju nekretninu za nula kuna i bez plaćanja PDV-a, rekao je predsjednik zagrebačke Gradske skupštine .

Također je dodao da je resorno ministarstvo bilo upozoreno od ministarstva financija na štetnost takvog ugovora te da se mora plaćati najamnina i PDV. Umjesto da se taj propust ispravi donijet je u srpnju ove godine Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zračnim lukama, čije su odredbe retroaktivno potvrdile loš ugovor s francuskim koncesionarom, rekao je Kosor.

Tako je usvojena neustavna retroaktivna primjena odredbi bitnih za Zračnu luku Zagreb. Nas za naše nekretnine nitko nije pitao a tu je Vlada napravila propust od 60 milijuna kuna i sada se to želi prebaciti na štetu Grada Zagreba, Velike Gorice, Zagrebačke županije i Republike Hrvatske, dodao je.

To je iznos koji je francuski koncesionar trebao platiti gradu državi Zagrebu, Velikoj Gorici i županiji i to je propušteno regulirati u koncesijskom ugovoru, napomenuo je .

Predsjedniku zagrebačke Gradske skupštine čudno je i da je ministar Hajdaš Dončić prvi potpisao taj koncesijski ugovor, iako bi, kazao je, on trebao tek na kraju potpisati, nakon što je dobio suglasnosti ostalih vlasnika nekretnina.

Upitan što ako sutra zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini odbiju prijedlog zaključka, Kosor je rekao da nikome neće biti ništa jer je to očiti propust ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture.

Naglasio je da štetu od 60 milijuna kuna neće platiti političari nego građani, te da on to želi spriječiti.  (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook