Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stagniramo godinama

Indeks korupcije: Hrvatska i dalje među najgorima, od nas lošije samo tri zemlje EU-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Transperency International objavio je godišnje izvješće o indeksu korupcije i kojem je Hrvatska s 47/100 bodova zasjela na 63 mjesto od 180 zemalja.

Iako je Hrvatska na 63. mjestu kada je u pitanju globalni rang, i dalje se nalazimo među najkorumpiranijim državama Europske unije te su od nas lošije samo Bugarska, Mađarska i Rumunjska.

Hrvatska je s 47 bodova u 2021. ostala gdje je bila i dvije prethodne godine. Najviše je bodova, njih 51, imala 2015. godine te od tada broj bodova pada ili stagnira. Time je Hrvatska, što se tiče država u regiji, bliže Crnoj Gori koja ima 46 bodova nego Sloveniji koja ima njih 57. Pritom 0 bodova na ljestvici predstavlja veliku korupciju, dok je 100 znak iznimno male korupcije.

Na globalnoj razini Hrvatska je u društvu Grčke, Jordana, koji imaju par bodova više, te Kube i Kine, koji imaju bod ili dva manje. Što se tiče prosjeka Europske, on iznosi 66 bodova tako da Hrvatska zaostaje za 19 bodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odgovarao na pitanja novinara Milanović komentirao situaciju u Ukrajini: "Povući ćemo sve do zadnjeg vojnika. Hrvatska se od toga mora maknuti kao od požara"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odvukli je valovi i vjetar Drama na plaži u Australiji: Srbin poginuo dok je pokušavao spasiti kćer (6) - "Umro je herojskom smrću"

U odnosu na države u okruženju, Slovenija ima pad od 3 boda, a Srbija i Bosna i Hercegovina nisu imale promjene u odnosu na 2020. godinu. Slovenija ima 57 bodova, Hrvatska 47, Crna Gora 46, Sjeverna Makedonija 39, Srbija 38, a Bosna i Hercegovina 35 bodova.

"Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno", rekla je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

"Stagniranje na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela u borbi protiv korupcije te dugotrajnih sudskih procesa koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije", dodala je.

Najmanje i najviše korumpirane države

U 2021. godini najmanje korumpirane zemlje su Danska, Finska i Novi Zeland s 88 bodova. S druge strane, najkorumpiranije države svijeta su Južni Sudan s 11 bodova, Sirija i Somalija s 13 bodova, Venezuela s 14 bodova te Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan sa 16 bodova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Populacija u porastu Lovca u našem susjedstvu napala medvjedica, jedva izvukao živu glavu: "Previše ih je, ovo neće biti izolirani slučaj"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zabranjeno utrkivanje VIDEO Češki milijunaš jurio autocestom u Njemačkoj brzinom od 417 km/h pa se pohvalio videom: Policija otvorila istragu

Globalni prosjek ostao je nepromijenjen desetu godinu zaredom i iznosi 43 od 100 bodova. Pritom 131 država u tom periodu nije postigla značajan napredak u borbi protiv korupcije. Dvije trećine zemalja imaju ocjenu ispod 50, a 27 zemalja dobilo je najnižu ocjeni od provedbe istraživanja. Pritom Transperency International ističe da rezultati za 2021. otkrivaju postoji globalni problem kada je u pitanju borba protiv korupcije u javnom sektoru.

Indeks percepcije korupcije pokrenut je 1995. godine. Transparency International je 2012. revidirao svoju metodologiju te je time omogućena usporedba rezultata iz godine u godinu. Zemlje su rangirane bodovima od 0 do 100.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene