Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STIGAO ODGOVOR NA OPTUŽBE

Kontrolori leta žale se na zastrašivanje i samovolju direktora: "Svi smo u grču i pitamo se tko će idući dobiti otkaz"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe krši proceduru, te tako ugrožava sigurnost zračnog prostora", tvrdi predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja Krešimir Rakoci.

Hrvatski  strukovni sindikat kontrolora letenja upozorava na zastrašivanje i samovolju direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe (HKZP) Vlade Bagarića. Krešimir Rakoci, predsjednik Sindikata kaže kako postupci direktora Bagarića imaju izrazito nepovoljan utjecaj na kontrolore i ugrožavaju samu sigurnost zračnog prometa.

"Ovakva situacija traje dvije godine, a sve se pogoršalo početkom koronakrize kada je Bagarić zatražio da nam smanje plaću za 30 posto. 2020. godine plaća nam je smanjena za 15 posto na pet mjeseci", rekao nam je. 

Kaže kako su se nakon toga pritisci nastavili. Bagarić im, kaže, prijeti otkazima, bankrotom tvrtke, želi im smanjiti plaće, dok istodobno sebi isplaćuje bonuse.Tvrdi kako si je direktor u 2020. isplatio bonuse za uspješan rad za 2018. i 2019. u iznosu većem od 500.000 kuna bruto.

Osim što je svojedobno zatražio smanjenje plaća radnicima za 30 posto, Bagarić je, kaže Rakoci, upućivao službene dopise tonom koji mogu uzrokovati strah među radnicima.

Inače, u Hrvatskoj je ukupno oko 240 kontrolora leta, a u Zagrebu radi njih oko 120. Navodi i kako je znatan broj zaposlenika otišao u mirovinu što je dovelo do manjka voditelja smjene, odnosno onih koji su zaduženi za odobravanje korištenja dijela zračnog prostora pa je uprava odgovornost spustila na nadzornike smjena koji tada još nisu prošli odgovarajuću obuku za te poslove.

Upozoravali su da je takva odluka opasna te suprotna propisima koji uređuju upravljanje u zračnom prostoru, govori Rakoci i dodaje da je u rujnu 2020. dobio opomenu pred otkaz jer je inzistirao na poštivanju protokola.

"Bagarić je pokrenuo proceduru za moj otkaz, no meni se otkaz ne može dati bez suglasnosti Sindikata. Sindikat naravno nije dao suglasnost i sada Bagarić na sudu traži nadomjestak suglasnosti da mi može dati otkaz", pojasnio nam je Rakoci. 

"Svima je jasno zbog čega se to događa i da je to odmazda na dobro obranjen kolektivni ugovor. Atmosfera je poprilično loša, svi smo u grču. Ljudi se pitaju tko je sljedeći za otkaz. Svi su u strahu što će se dogoditi ako se nešto napravi mimo nejgovih očekivanja", rekao nam je Rakoci. 

Kontrola zračne plovidbe: Sindikat spašava radno mjesto jednog zaposlenika

Hrvatska kontrola zračne plovidbe ustvrdila je u ponedjeljak da Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja pokušava svojim istupima spasiti radno mjesto jedne osobe koja opetovano krši radne obveze, obmanjuje kompaniju i dovodi u opasnost svoje kolege i kompaniju.

"Osiguravamo uvjete rada koji su nedostižni ogromnoj većini zaposlenih u Hrvatskoj, pa bilo kakve prozivke menadžmenta oko zastrašivanja i zlostavljanja smatramo, ne samo bespredmetnima, nego i uvredljivima", priopćili su iz Zračne plovidbe.

Odgovaraju da su osigurali normalno funkcioniranje kompanije i redovne isplate svih primanja zaposlenika unatoč padu prometa za 90 posto u jeku krize. Lani su imali 50 posto niži promet i prihode, no unatoč tome zaposlenici su zadržali sva prava, pri čemu značajan broj njih prima i preko 40.000 kuna neto.

Zračna plovidba također ističe da je u Hrvatskoj izgrađen sustav koji jamči sigurnost zračnog prometa, koja ničim nije ugrožena.

"Mi smo kontinuirano nadzirani i visoko regulirani, radimo po najvišim standardima struke i to nikad nije bilo u pitanju. Posao kontrolora leta je iznimno odgovoran i zahtjevan posao i mi ćemo napraviti sve da sačuvamo ne samo radna prava, nego i dignitet struke", stoji u priopćenju.

Iz Zračne plovidbe poručuju da sindikat svojim optužbama pokušava spasiti radno mjesto jedne osobe koja opetovano krši radne obveze, obmanjuje kompaniju i dovodi u opasnost svoje kolege i kompaniju.
"Sad pokušava izmanipulirati svoje kolege.

No, takvo ponašanje ne možemo i nećemo tolerirati, dok ćemo vrijedan i odgovoran rad nastaviti cijeniti i podupirati", kaže se u priopćenju.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene