Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Štede i vatrogasci

Kontinentalni vatrogasci više neće tjednima na morske intervencije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada nije smanjivala proračun za ljetne mjere zaštite od požara, pa će vatrogasci osiguranih 28 milijuna kuna racionalno iskoristiti, kako bi više nova ostalo na terenu, najavio je glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković.

Primjerice, vatrogasci koji s kontinenta u ljetnim mjesecima dolaze kao ispomoć u obalne krajeve na moru više neće ostajati tjednima, već će po potrebiti dolaziti na intervencije. Na taj se način neće smanjivati mogućnost njihova djelovanja u kontinentalnom dijelu Hrvatske, gdje brojčano ima i više požara, a uštedjet će se i na troškovima smještaja, kazao je Tucaković.

Pročitajte i ovo Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara" Požar kod Šibenika Gasi ga 50 vatrogasaca Veliki požar kod Šibenika: "Zbog vjetra se vatra brzo širi, a gašenje otežava i nepristupačan teren"

>>Utrčali u požar i izvukli teško opečenog ukućanina

Istovremeno, u obalnim područjima povećat će se broj domicilnih školovanih i uvježbanih vatrogasaca, osnovat će se zajedničko operativno zapovjedništvo u Divuljama, a prvi puta na terenu će raditi osposobljeni zapovjednici za navođenje kanadera. Procjena je da će samo na obali u sezoni ljetnih požara uz šest kanadera, dva vatrogasna helikoptera i pet airtraktora biti oko 3.500 uvježbanih vatrogasaca, koji će, kao i ranijih godina surađivati sa stručnjacima iz ministarstva unutarnjih poslova i obrane.

Po podacima MUP-ovog voditelja inspekcije zaštite od požara Davora Kadojića Balaška prošla je godina s 8.000 otvorenih požara i zapaljenoj površini od 80.000 hektara bila jedna od najtežih u posljednjih 30 godina, odmah nakon 2000. koja je na prvom mjestu. Za izazivanje požara kazne su od 15.000 do 150.000 kuna ili 60 dana zatvora, a za požar iz nehaja od 2.000 do 15.000 kuna. (HINA)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene