Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kombinacija bolesti

Sandra Šikić o pojavi flurone u Hrvatskoj i kako prepoznati dvostruku zarazu: "Imamo testove i metode"

V.d. ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić održala je konferenciju za medije povodom pojave flurone u Hrvatskoj. Radi se o kombinaciji zaraze virusom gripe i koronavirusom.

Šikić kaže da je u ponedjeljak detektiran prvi slučaj dvostruke zaraze kod jedne pacijentice. "To nije ništa neuobičajeno. Postoje slučajevi dvostruke zaraze. Pacijentica se osjeća dobro, nema težih kliničkih slika", kazala je i dodala kako je riječ o gripi tipa A, a radi se i dodatna tipizacija.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pogledajte stanje po županijama Virus se brže širi: Veliki skok broja novozaraženih, preminule četiri osobe Ilustracija SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM Stožer objavio najnovije podatke, preminule su još tri osobe: Provjerite stanje po županijama

"Vjerojatno ćemo bilježiti i dalje takve slučajeve. Obje bolesti su respiratorne, prenose se kapljičnim putem, tako da će protuepidemijske mjere i cijepljenje pridonijeti prevenciji", kazala je. Dodala je i da se pacijentica zarazila u Hrvatskoj.

Ozbiljna situacija u Zagrebu

Komentirala je i epidemiološku situaciju u Zagrebu. Šikić kaže kako je u glavnom gradu više od 1200 novozaraženih i situacija je ozbiljna, no rast broja slučajeva je očekivan kao posljedica okupljanja za blagdane. Zamijećen je i porast broja zaraženih omikronom te možemo očekivati da će zaraženih novim sojem biti još.

Kako prepoznati dvostruku zarazu?

Reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš pitao je kako se uopće posumnjalo da se radi o dvije bolesti i prema kojim simptomima se to može prepoznati.

Šikić kaže da upravo tu ključnu ulogu imaju liječnici primarne zdravstvene zaštite, koji na temelju simptoma postave sumnju. Ističe da je Zavod Andrija Štampar od prošle godine spreman na pojavu dvostrukih infekcija.

"Imamo testove, razvijene metode, to je POC PCR test koji istovremeno iz istog uzorka može detektirati oba virusa. Poprilično su slični simptomi korone i gripe, tako da je teško razlikovati", kazala je i zamolila građane s takvim simptomima da se jave svojim liječnicima, koji će ih uputiti dalje na testiranje.

Šikić kaže da se može cijepiti protiv gripe i koronavirusa u isto vrijeme. Preporuka je pričekati dva tjedna između cjepiva.

Ističe kako se i prethodnih godina bilježio porast zaraze gripom iza Nove godine.

Pozvala je građane da dođu na jedan od osam cijepnih punktova u gradu i cijepe se.

 

Prvi slučaj flurone zabilježen je prošlog tjedna u Izraelu. Oboljela je mlada trudnica, kojoj su dijagnosticirana oba virusa. Imala je blage simptome, ali je ipak hospitalizirana te zdravstvene vlasti prate njezin slučaj kako bi vidjeli može li kombinacija dviju zaraza dovesti do teže bolesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene