Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Školske knjige

Kompleti udžbenika u antikvarijatima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Do posljednjeg trenutka Vlada je roditelje držala u uvjerenju da će udžbenici biti besplatni, a onda preokret. Neki će za njih morati izdvojiti i po nekoliko tisuća kuna, ovisno o tome koliko djece imaju, jer znamo da pojedini kompleti udžbenika dođu i do dvije tisuće kuna. Roditelji se zato pokušavaju snaći kako znaju. Sami organiziraju zamjenu, sve kako bi prošli jeftinije.

Ispred zagrebačkog velesajma roditelji i djeca već danima razmjenjuju udžbenike. Liste potrebnih udžbenika koje su zadale škole ne olakšavaju im posao. 'Pokušavamo se snaći u svemu tome. Imam troje đaka, jako je teško i prilično komplicirano', rekla je jedna majka. Udžbenicima se i trguje, no bez velike zarade. Komplete za roditelje slaže i učenički antikvarijat u Bjelovaru, Varaždinu, Koprivnici i Zagrebu. Treba samo donijeti stare knjige i popis s onima koje Vam nedostaju. Naplaćuje se razlika. 'Po prilici razlika ne prelazi nekakvih 70-ak, stotinjak kuna, eventualno', kažu u antikvarijatu. Puno su skuplji kompleti novih knjiga. Za prvi razred osnovne škole valja izdvojiti i 700-tinjak kuna, a za prvi razred gimnazije i 1.700 kuna. No tu su i dodatni troškovi.

Pročitajte i ovo Gorivo - 1 odluka Vlade Objavljene nove cijene goriva Ilustracija na dva tjedna Dobre vijesti za vozače: Objavljene nove cijene goriva, provjerite koliko ćete plaćati

>> U Zadru otvorena trgovina rabljenim udžbenicima

Udžbenik 20.000 kuna

Skuplji su udžbenici na brajici za slijepu i slabovidnu djecu. Roditelje i staratelje uplašila je vijest da će ih morati plaćati sami, ne bez razloga. 'Jedan udžbenik na brajci, za jedno slijepo dijete, zavisno od broja stranica tog udžbenika, može koštati i 20 tisuća kuna, jer se on proizvodi praktički u jednom primjerku', rekao je Ivica Robić iz hrvatskog saveza slijepih. Novca za udžbenike 160 slijepih i slabovidih učenika ipak će biti, obećava Ministarstvo obrazovanja. No u kupnji će morati sudjelovati i roditelji. 'Troškovi njihove participacije nikako neće biti veći od troškova koje će i drugi roditelji, koji nažalost, ove godine ne dobivaju besplatne udžbenike', rekao je Duje Bonacci, glasnogovornik Ministarstva obrazovanja. A novac za udžbenike refundirat će se djeci branitelja i invalida po cenzusu od 1.995 kuna po članu obitelji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene