Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Grabar Kitarović je najavila kako će, u skladu sa člankom 102. Ustava, predložiti premijeru Zoranu Milanoviću da prva točka sjednice Vlade, na kojoj će biti nazočna i sudjelovati u raspravi, bude upravo prijedlog mjera za ublažavanje udara na korisnike kredita u švicarskim francima.


Novoizabrana hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u petak je, povodom zabrinjavajućeg financijskog udara na korisnike kredita u švicarskim francima, pozvala sve sastavnice državne vlasti, predstavnike oporbe, sindikata, nevladinih organizacija i banaka na žurno djelovanje kako bi se spriječilo ozbiljno narušavanje standarda nekoliko stotina tisuća hrvatskih građana.

Vezani članci Snopovi švicarskih franaka (Foto: Dnevnik.hr) Što presuda Vrhovnog suda znači za korisnike kredita u švicarcima? "Ovo je kruna osmogodišnje borbe" Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Lex Franak: Hoće li uskoro doći do novog rješenja za zadužene u Švicarcima?

"Ovo je trenutak u kojemu moramo zaboraviti na političke i svjetonazorske razlike. Ovo je trenutak u kojemu i banke moraju pokazati socijalnu osjetljivost i odreći se dijela profita, pokazujući time da su i one spremne na društvenu solidarnost", naglašava Grabar Kitarović u priopćenju.

Pozdravlja najavu Vlade za pronalaženjem mjera kako bi se amortizirao negativni učinak rasta tečaja švicarskog franka, te konstruktivne prijedloge najveće oporbene stranke.

Navodeći da još nije stupila na dužnost i ne može konzumirati ustavne ovlasti, Grabar Kitarović najavila je kako će, u skladu sa člankom 102. Ustava, predložiti premijeru Zoranu Milanoviću da prva točka sjednice Vlade, na kojoj će biti nazočna i sudjelovati u raspravi, bude upravo prijedlog mjera za ublažavanje udara na korisnike kredita u švicarskim francima.

"U međuvremenu, pozivam sve zainteresirane za isti stol kako bismo postigli društveni konsenzus glede pomoći građanima koje je pogodio drastični porast tečaja švicarskog franka. Najavljujem i da će prvi akt koji ću potpisati biti Zahtjev za ocjenom ustavnosti Ovršnog zakona", ističe u priopćenju novoizabrana hrvatska predsjednica. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook