Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obrazovanje liječnika nikad važnije

"Zdravlje je jedno od temeljnih pitanja nacionalne sigurnosti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolinda Grabar-Kitarović je na svečanoj sjednici u povodu 20. obljetnice Medicinskog fakulteta u Splitu istaknula kako je zdravlje hrvatskih građana jedno od temeljnih pitanja nacionalne sigurnosti.

"Zdravlje je jedno od temeljnih pitanja nacionalne sigurnosti i kao takvo ključno za naše društvo", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati

Po njezinim riječima, očuvanje hrvatskog zdravstva u prevenciji i rješavanju zdravstvenih pitanja nikada nije bilo važnije: "Svi koji su uključeni u Hrvatski zdravstveni sustav i svi s političkim utjecajem trebaju nastaviti provedbu očuvanja zdravlja kao odgovorne zadaće", istaknula je predsjednica.

"Svima nam je u cilju nastojati pružati najbolje moguće obrazovanje za naše studentice i studente medicine, a posebno moramo ustrajati u stvaranju boljih radnih uvjeta za sve zdravstvene djelatnike u Hrvatskoj", poručila je, dodajući kako su zadovoljni liječnici i medicinsko osoblje važni za uspješno funkcioniranje cjelokupnoga zdravstvenog sustava.

Istaknula je kako je u 20-godišnjoj povijesti Medicinski fakultet u Splitu ostvario uspješnu suradnju s ostalim medicinskim fakultetima u Hrvatskoj, osobito sa zagrebačkim, a istodobno je razvio i suradnju s fakultetima i zdravstvenim ustanovama u inozemstvu. Po njezinim riječima, osnutkom Medicinskog fakulteta u Splitu prije 20 godina učinjen je korak k decentralizaciji hrvatske sveučilišne nastave.

Predsjednica je također podsjetila kako sveučilišno obrazovanje liječnika i medicinskog osoblja u Hrvatskoj ima tradiciju dugu 100 godina te je istaknula da će se uskoro proslaviti 100. obljetnica Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Pritom je rekla kako treba istaknuti i 143 godine djelovanja Hrvatskoga liječničkog zbora.

Ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića, rekao je na svečanoj sjednici da je Medicinski fakultet u Splitu po svojemu znanstveno-istraživačkom radu, broju znanstvenih radova i laboratoriju "iznad prosjeka u Hrvatskoj".

"Studij medicine na engleskom jeziku, koji se provodi na Medicinskom fakultetu u Splitu, svjedoči o dosezima te visokoškolske ustanove i izvan Hrvatske", istaknuo je ministar Barišić.

Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) Zvonko Kusić rekao je kako je uspon Medicinskog fakulteta u Splitu bio strelovit. "Medicinski fakultet nije obična znanstvena baza, nego on ima širu dimenziju i pokazuje koliko je jako društvo u kojem je nastao", istaknuo je akademik Kusić, koji je govorio o dometima Medicinskog fakulteta u Splitu.

Dekan splitskoga Medicinskog fakulteta Zoran Đogaš rekao je kako na njemu trenutačno studira više od 1200 studenata, a angažirano je više od 500 profesora i nastavnika. (HINA)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene