Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problemi u medicini

Ministar poziva na upisivanje medicine, a na fakultetima ni mjesta, ni osoblja, ni novca!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vjerojatno ste već više puta čuli da u Hrvatskoj nedostaje oko 4.300 liječnika. A raste i broj onih koji žele u inozemstvo.

Hrvatskoj nedostaje liječnika, ali i uvjeta za one koji to žele postati. No, ministar zdravlja Rajko Ostojić bez obzira, poziva na upise na medicinu. Tako je u subotu u Dnevniku Nove TV pozvao roditelje da šalju djecu na zdravstvene fakultete.

Pročitajte i ovo Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio'' Najpoželjniji fakulteti Deset najpoželjnijih Vode li se maturanti razumom ili osjećajima pri odabiru fakulteta? Dnevnik Nove TV donosi odgovore

'Smatram da ovako koliko nas ima - sad 300 po godini, da je to već malo na knap. S ovakvim mjestima na laboratorijima i preparatima za više studenata bi bilo premalo mjesta', kazala je Matea, studentica medicine. Da nema mjesta u Zagrebu, kaže i dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu Darko Miličić. 'Bojim se da nema mjesta barem na našem fakultetu u Zagrebu jer smo mi već 2009. godine povećali broj upisnih kvota i to značajno', kazao je.

Problema sve više, od ministra rješenja NIGDJE!

Iako se svi slažu oko nedostatka liječnika u Hrvatskoj, u ovim uvjetima nemoguće je povećati upisne kvote jer se studenti medicine već sada bore s nedostatkom prostora i stručnog osoblja, to jest profesora.

A problema je svjetan i rektor Zagrebačkog sveučilišta Aleksandar Bjeliš. 'Mi ne možemo ni po broju asistenata, ni nastavnika, ni po prostoru koji treba studentima provesti nastavu. Mi više ne možemo povećati broj studenata', kazao je Bjeliš.

Ni uvođenje liječničkog rada u smjenama studentima ne ide u prilog. 'O nastavi tu nema govora jer u našim konkretnim uvjetima nastava će izravno biti ugrožena. Mislim da se čak neće moći ni održavati', kazao je Miličić.

Stoga ne čudi što se sve više mladih liječnika odlučuje na odlazak u inozemstvo. 'Definitivno bi išao van nakon fakulteta. Zbog boljih uvjeta zaposlenja i više se cijeni', kazao je student medicine Damjan.

 'Ne bismo htjeli liječnike formirati za inozemna tržišta. Tržište je otvoreno, to znamo, ali trebalo bi hrvatsko zdravstvo osigurati takve uvjete da oni žele ostati u Hrvatskoj', istaknuo je Bjeliš.

Ako se nešto ne promijeni, liječnici će se i dalje školovati u hrvatskoj, na teret države, a kao kvalitetan gotov proizvod odlaziti u inozemstvo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene