Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skok za sedam mjesta

Objavljeni rezultati: Evo na kojem je mjestu u Europi hrvatsko zdravstvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko zdravstvo zauzelo je 16. od 35 mogućih mjesta u istraživanju Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa za 2015. godinu, što je po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene zaštite skok Hrvatske za sedam mjesta u odnosu na prethodnu godinu.

U obrazloženju ocjene ističe se da je Hrvatska sa 707 bodova od mogućih 1.000 ostvarila značajan uspjeh među zemljama bivše Jugoslavije, dok je Slovenija sa 710 bodova korak ispred Hrvatske.

Pročitajte i ovo Policija - 1 Statistika Tko je prosječni hrvatski kriminalac, koje je dobi i zbog čega završi iza rešetaka? Slika nije dostupna Potrošački indeks Znate li u kojoj je zemlji najbolja zdravstvena zaštita? A gdje je Hrvatska?

Unatoč činjenici da je izdvajanje za zdravstvo po glavi stanovnika skromnije u odnosu na zapadne europske standarde, hrvatsko zdravstvo primjenjuje vrlo napredne i skupe postupke poput transplantacije bubrega, a Hrvatska je u europskom vrhu s približno 50 transplantacija na milijun stanovnika, kaže se u ocjeni.

Na ljestvici je prva Nizozemska s 916 bodova, druga Švicarska s 894, a treća Norveška s 854 bodova. Na začelju su Srbija (554), Bugarska (530), Rumunjska (527), Albanija (524), Poljska (523) i Crna Gora (282).

U priopćenju Health Consumer Powerhousea za europsko zdravstvo se kaže da se stalno poboljšava, unatoč uzbunama oko štednje zbog financijske krize, starenja stanovništva i migracijskih previranja.

Stopa preživljavanja od srčanih bolesti, moždanog udara i raka sve se više povećava. Smrtnost dojenčadi, pokazatelj kojem je pridana najveća pozornost, stalno pada.

EHCI se počeo utvrđivati 2005. godine, uspoređujući uspješnost nacionalnih zdravstvenih sustava u 35 zemalja. Analizira se 48 pokazatelja, uključujući prava pacijenata i informiranje, dostupnost zdravstvenih usluga, ishod liječenja, liste čekanja, prevenciju, potrošnju lijekova i njihovu dostupnost itd. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene