Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nesređeni odnosi

Koliko u Hrvatskoj ima praznih stanova? "Moguće je da je doslovno svaki deseti stan u glavnom gradu trenutno neuseljen"

Da bi građani lakše do krova nad glavom, država kreće u novi ciklus stanogradnje. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako za tim ne bi bilo potrebe kad bi se u funkciju stavili deseci tisuća neiskorištenih nekretnina.

Država najavljuje gradnju jeftinih stanova za mlade, no kad bi se svi oni već izgrađeni našli na tržištu, krov nad glavom bio bi bitno dostupniji.  Koliko doista u Hrvatskoj ima praznih stanova, istražio je reporter Dnevnika Nove TV Marko Biočina.

U praznim nekretninama struja se ne troši. A od 460 tisuća rezidencijalnih brojila u Zagrebu, na njih 42 tisuće potrošnje gotovo da i nema. "HEP-ovi podaci sugeriraju kako u Zagrebu postoje deseci tisuća stambenih prostora u kojima nitko ne živi. Dapače, moguće je kako je doslovno svaki deseti stan u glavnom gradu trenutno neuseljen", izvijestio je Biočina.

"To su najčešće situacije kada imamo nesređene imovinskopravne odnose. Vrlo često su te situacije kad imamo nasljednika pa se oni ne mogu dogovoriti oko prodaje i cijene", pojasnila je Martina Mataić Škugor, agentica za nekretnine oko pitanja zašto se u nekim stanovima nikada ne vidi svjetlo.

Pročitajte i ovo Ilustracija Petero preminulih Brojke u porastu: Broj novozaraženih koronavirusom se udvostručio

Broj praznih stanova smanjio bi se uvođenjem poreza. Ali ne svim kućevlasnicima. "Da zaista uspije gađati one koji imaju te viškove i da set mjera bude takav da oni te nekretnine stave na tržište. Ili da ih stave u najam i na taj način da se djeluje na samu ponudu, a onda možda i na nekakve cijene", zaključila je Marina Tkalec s Ekonomskog instituta Zagreb. 

Više o praznim stanovima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 



 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene